Nieuwe ronde vaccinatie tegen meningokokken

Vanaf 3 juni tot 19 juni vindt de nieuwe ronde meningokokkenvaccinatie plaats in de regio. Dit is voor kinderen met geboortejaar 2003 en 2005.

Jongeren die zijn geboren in 2003 en 2005 hebben voor de volgende vaccinatieronde een uitnodiging ontvangen van het RIVM om de prik te komen halen. Komen de plaats en het tijdstip niet uit, kijk dan op de achterkant van de brief of op de website van de GGD Gelderland-Zuid naar de andere mogelijkheden.

 

Eerdere ronde gemist – het kan alsnog

In maart/april was de eerste vaccinatieronde voor jongeren geboren in 2001 en 2002 en tussen 1 januari en 30 april 2004. Overige 14-jarigen waren vorig najaar al aan de beurt. Deze vaccinatieronde gemist? Het kan alsnog tijdens de tweede ronde. Kijk op de website van de GGD Gelderland-Zuid (zie slot van dit bericht).

 

Besmettelijke ziekte

De meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen verschillende ziektes krijgen door meningokokken. Soms kunnen de klachten ernstig zijn. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. In Nederland komt meningokokkenziekte het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Daarom worden zij ingeënt.

 

Groepsimmuniteit is belangrijk
De inentingsgraad in Neder-Betuwe is laag, de laagste van Nederland. Daardoor is er een hoger risico dat jongeren besmet raken met de meningokok omdat er minder mensen zijn ingeënt. Groepsimmuniteit is belangrijk: hoe meer mensen gevaccineerd zijn hoe minder kans de ziekte heeft.

 

Gemeentebestuur roept op: haal die prik
Het gemeentebestuur respecteert de keuze die elk mens zelf maakt. Tegelijkertijd voelt het bestuur zich verantwoordelijk en roept iedereen op om een zeer bewúste keuze te maken. Meningokokken is een zeer gevaarlijke bacterie die zich via de luchtwegen verspreidt, met name onder jongeren. Vaccinatie beschermt tegen mogelijke infectie en kan levensreddend zijn.

Meer weten?

Bekijk het filmpje over de ziekte meningokokken op internet: http://www.deelditnietmetjevrienden.nl/filmpje-meningokokken

Lees meer over vaccineren in het algemeen op: