BOB op vakantie in buitenland

Het ene land is toleranter, het andere juist niet.

In het buitenland is men strenger rond alcohol drinken en rijden. Veel eerder dan in Nederland heb je te diep in het glaasje gekeken. In sommige landen geldt een absoluut zero-tolerancebeleid. Populaire vakantielanden en hun alcoholbeleid zijn vermeld op de site van ‘Discover Car Hire’ bij de reisinformatie per land. In Nederland mag je met 0,05 procent met de auto verder. In veel andere landen in Europa mag de hoeveelheid alcohol in je bloed niet boven de 0,03 promille uitkomen.

In landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije geldt een zero-tolerancebeleid voor rijden onder invloed. Je mag geen alcohol in je bloed hebben. Omdat de tijdsduur voor de verwerking van alcohol heel individueel is, kun je het beste niets drinken als je gaat rijden.

BOB op buitenlandse vakantie

De meeste landen hanteren een promillage van 0.05%. Veel landen wijken hier van af.
• Landen met nul procent of zero tolerance zijn: Azerbeidzjan, Hongarije, Kazachstan, Roemenië, Schotland, Slowakije en Tsjechië.
• Landen waar de grens op 0,02% ligt, zijn Estland, Monaco, Noorwegen, Oekraïne, Polen en Zweden.
• Een grens van 0.03% geldt in Bosnië en Herzegovina, Georgië, Moldavië, Montenegro, Servië, Wit-Rusland.
• In Litouwen heb je te veel gedronken bij een promillage van 0,04%.
• In Armenië, Groot-Brittannië en Malta ligt de grens bij 0.08%.

En wie overzees vliegt, moet in Australië en Nieuw Zeeland rekening houden met 0.05% en in de Verenigde Staten met 0.08%.