Gun uw spullen een tweede leven

Deze keer gaat het eens niet over weggooien, maar over NIET-WEGGOOIEN.

Vandaag gaat het eens niet over weggooien, maar over NIET-WEGGOOIEN. Als we onze spullen langer gebruiken, repareren als ze stuk of gedeeltelijk versleten zijn, dan hebben we minder nieuwe grondstoffen en energie nodig om nieuwe spullen te maken. Weer een stap op weg naar een circulaire maatschappij zonder afval! En – ook niet onbelangrijk – het is beter voor onze portemonnee.

Sta eens even stil bij de spullen die u misschien niet hoeft weg te gooien, maar nog kunt (laten) repareren. De helft van de kleding, schoenen, elektronica en fietsen die we weggooien zou nog gerepareerd kunnen worden. Dan is het toch jammer om dat allemaal weg te gooien?

Logo Avri

Wat kunt u redden?

Als u een rondje door het huis maakt, komt u vast wel iets tegen. Een schoen met een kapotte hak, een tafeltje met een losse poot, een kledingstuk dat met een kleine ingreep weer hip is. Bent u zelf handig? Dan is het gemakkelijk en voordelig op te lossen. Of misschien kent u iemand die u kan helpen. En natuurlijk is er ook nog de professionele reparateur, het hoeft niet altijd veel te kosten om een reparatie te laten doen. Is uw computer vol of te traag? Extra opslagruimte of rekenkracht doen wonderen! Uitgekeken op dat kastje? Met een likje verf staat het prima op de kinderkamer!

Maar soms…

… is vervangen toch beter en is repareren niet altijd de slimste aanpak. Sommige apparaten kunt u beter vervangen omdat een nieuwer model bijvoorbeeld veel minder energie gebruikt.

Wist u dat:

  • er elke eerste woensdag van de maand in Opheusden een Repair Café is? Adres: De Notenbalk, Swaenenstate 40;
  • er elke derde woensdag van de maand in Ochten een Repair Café is? Adres: Dorpshuis, Dokter M. van Drielplein 2;
  • een koelkast met A+ label 2 keer zoveel stroom gebruikt als een koelkast met A+++ label;
  • er op YouTube heel veel handleidingen staan om zelf apparaten te repareren? Of kijk eens op de website van iFixit (https://nl.ifixit.com/);
  • die vervelende kleine gaatjes in kleding gemakkelijk te repareren zijn? Zonder naald! Zoek op internet met: ‘Kleding repareren zonder naald’.