Wat doe jij bij stroomuitval?

Elektriciteit, verwarming, licht, internet. We vinden het de normaalste zaak van de wereld.

Nutsvoorzieningen horen bij het dagelijks leven, maar we zijn er ook van afhankelijk. Het uitvallen van één of meer voorzieningen kan flinke overlast geven. De overheid en nutsbedrijven hebben noodplannen klaarliggen. Maar hoe goed ben je zelf voorbereid?

Stroomuitval leidt tot ongemakken die groter worden als de storing langer duurt. Bij een grote stroomstoring zitten duizenden huishoudens tegelijk zonder elektriciteit. Ook de verwarming en het water kunnen uitvallen.

Logo stroomuitval

Uitval van ICT

Stroomuitval leidt vaak tot computerstoringen. De gevolgen zijn ingrijpend, omdat veel sectoren afhankelijk zijn van ICT. Communicatieverbindingen vallen weg, betalingsverkeer is onmogelijk en bedrijven en dienstverleners zijn onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Bereid je voor…

Maar wat als de stroom echt enkele dagen uitvalt? Heb je bijvoorbeeld wel voldoende houdbaar eten en drinken in huis? En contant geld, want de pinautomaten gaan buiten werking. En waar halen we onze informatie vandaan als de wifi stopt en de telecommasten ook nog eens uitvallen? Gelukkig kun je zelf al veel doen om je voor te bereiden en de gevolgen te beperken. Het eerste advies is om dit onderwerp eens bespreekbaar te maken aan de keukentafel met je familie of vrienden. En verder?

  • Noteer belangrijke telefoonnummers: het Nationaal Storingsnummer 0800 9009 (gratis) en het storingsnummer van je stroomleverancier.
  • Zorg dat je een noodpakket in huis hebt. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis. Op vind je meer informatie over dit pakket.
  • Stel je telefoon juist in voor NL-Alert.
  • Als je echt afhankelijk bent van stroom, kun je een noodaggregaat aanschaffen.
  • Kijk om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden.
  • Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.

Kijk voor meer informatie op de website van de VRGZ (www.vrgz.nl/wat-te-doen/uitval-stroom/)