IK Pas! 30 dagen zonder alcohol

Het zit er op voor de deelnemers aan ‘Ik Pas’: 30 dagen zonder alcohol in de periode 1 – 30 januari. Een aantal medewerkers van de gemeente en burgemeester Jan Kottelenberg deden ook mee. En, is het meegevallen?

Kottelenberg: “Geen probleem. Voor mij was het niet moeilijk omdat ik sowieso weinig alcohol gebruik. Wie wel een regelmatige gebruiker is, meedeed én het volhield, daar heb ik veel bewondering voor. Maar het is de investering waard.”

Jan Kottelenberg
Burgemeester Jan Kottelenberg toost op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie op 7 januari, met een glas water.

Alcohol niet meer vanzelfsprekend

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf: een maand geen alcohol drinken om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze wel of niet drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Voordelen

Veel deelnemers van IkPas ervaren positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. IkPas helpt je bij je uitdaging. Je kunt bij deze organisatie terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten, badges die je kunt verdienen met uitdagingen… alles om jouw uitdaging te volbrengen!

We vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten.

Nieuwe ronde: 6 maart – 40 dagen geen alcohol

Wil je meedoen? Schrijf je in op  www.ikpas.nl/inschrijven.

Coach

Als je je inschrijft voor IkPas doen we er alles aan om je tijdens dagen waarin je geen alcohol drinkt zo goed mogelijke te begeleiden. Zo krijg je als je je aanmeldt voor IkPas je eigen dashboard met een aantal handige functies:

• De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt voor op moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals tijdens een etentje of je verjaardagsfeestje
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals lekkere alcoholvrije recepten.
  • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist vaker of minder vaak? Stel het zelf in!
  • Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging!

Dit levert meedoen met IkPas jou op

We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:

Bewustwording van alcoholgebruik

Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiezen bewuster of, wanneer en hoeveel ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

Minder alcohol drinken

Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de actie structureel minder. Zes maanden na IkPas dronk men gemiddeld ruim 30% minder dan voor de actie.

Beter slapen

Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaap je beter. 40% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden hadden die ervaring.

Lichamelijk fitter voelen

Door geen alcohol te drinken voel je je fitter. Dit wordt door 55% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakte bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij hardlopen.

Mentaal fitter voelen

Ook mentaal heb je profijt van geen alcohol drinken. 56,5% van de deelnemers ervaart dit.

Beter ‘nee’ kunnen zeggen

Geen alcohol drinken is ook voor je omgeving wennen, je zult standvastig moeten zijn in een rondje weigeren. 44% kan na afloop van de actie beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet perse de Bob te zijn!

Goed voorbeeld voor jongeren

Met even geen alcohol drinken kun je een voorbeeld stellen aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit ons onderzoek.

Doorbreken van gewoontegedrag

Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5 % van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als ’t met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade

Afvallen

20% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt! Voor menige deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.

Geld besparen

Geen alcohol kopen bespaart 38% van de deelnemers geld!

IkPas 30 dagen: was van 1 tot en met 30 januari.
IkPas 40 dagen: start 6 maart 2019, aanmelding is open!