Week van de Opvoeding 1 - 7 oktober

THEMA: OPVOEDEN IS SAMENSPEL

Logo 'Neder-Betuwe Bloeit'

Breng in beeld: ‘Opvoeden is samenspel’

Wat is een goede opvoeding?  Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Opvoeden doe je ook samen met je gezin. Breng dit op een leuke manier in beeld en maak kans op een prijs.

Zo doe je mee:

 1. Maak een foto waarop je als gezin samen een activiteit of spel doet.
 2. Schrijf op waarom samenwerken in je gezin leuk en waardevol is. 
 3. Stuur de mooiste foto met de tekst op naar nederbetuwebloeit@nederbetuwe.nl

Inzenden kan tot en met woensdag 3 oktober 2018. Met de inzending geef je gelijk toestemming voor eventuele publicatie van de foto.

Wat gebeurt er met de foto?

 • Alle inzendingen komen op de gemeentepagina in het Gemeentenieuws, op de website of Facebook en Twitter van gemeente Neder-Betuwe.
 • Het preventieteam ‘Neder-Betuwe Bloeit!’ beloont de leukste foto en neemt op 5 oktober contact met de winnaar op.
 • Het gezin van de winnaar wordt later uitgenodigd om een kleine beloning in ontvangst te nemen van een wethouder van Neder-Betuwe.

Wij zien uw foto en reactie graag tegemoet.

Meer informatie?

Bij vragen kunt u contact opnemen met het team Neder-Betuwe Bloeit via e-mail: nederbetuwebloeit@nederbetuwe.nl

 

‘Samen stAPPEN met Gonnie de gans’

Ouders en peuters welkom bij Bibliotheek Rivierenland en de peuterspeelgroepen van Peuterdriehoek nodigen ouders en verzorgers en hun peuters uit voor de bijeenkomst ‘Samen stAPPEN met Gonnie de gans’ op een van de volgende locaties:

 • Maandag 1 oktober 2018 om 09.00 uur bij Pippeloentje in Kesteren
 • Dinsdag 2 oktober om 09.00 uur bij De Kleine Beer in Ochten
 • Woensdag 3 oktober om 09.00 uur bij Dribbel in Opheusden
 • Donderdag 4 oktober om 09.00 uur bij Dol-Fijn in Ochten
 • Vrijdag 5 oktober om 09.00 uur bij De Dijkkwetters in Dodewaard

In deze week is er ook gratis inschrijving op alle locaties van Peuterdriehoek!

 

‘Zegen op de voeding en de opvoeding toegewenst!’

RST-Zorgverlener: "Binnen de kraamzorg horen  we wel eens:  ‘Zegen op de voeding en de opvoeding toegewenst!’ Bij beide gaat het om een samenspel. Boeiend om te zien hoe de moeder inspeelt op de behoeften van haar kindje, maar ook hoe de vader zijn rol daarin op een bijzondere manier zich toe-eigent. Verder hoe broertjes en zusjes op een speelse manier hun nieuwe ‘speelmaatje in spe’  verwelkomen."

De kraamverzorgende is de eerste week de spin in het web om al die verschillende draadjes te volgen om er zo nodig op ‘in te kunnen spelen’. Zij doet dat door te luisteren, samen te vatten en door te vragen. Belangrijk is waarom wij iets op een bepaalde manier doen, zodat we daarin van elkaar kunnen leren en elkaar begrijpen en het voor onszelf ook duidelijk is, dat we niet zomaar wat ‘spelenderwijs’ uit proberen te vinden.  Zo is het opvoeden ook samen ervoor gaan, juist ook omdat ieder gezinslid zijn of haar ‘eigen aardigheden’ heeft die het gezinsleven zo boeiend kunnen maken.
In de week van de opvoeding  mag onze kraamverzorgende samen met jullie als kraamgezin en  namens de gemeente Neder Betuwe met een cadeautje een mooi begin maken met het thema: Opvoeden is samenspel!   

 

Opvoeden is samenspel

Een ontspannen middag met spel, beweegactiviteiten voor de kinderen en hun ouders. Er wordt ook informatie gegeven over gezonde voeding en een leuke workshop over het maken van leuk ‘gezonde’ traktaties.

Op woensdag 3 oktober 2018 van14.00-16.00 uur  in de speeltuin Fazantstraat in Opheusden. Voor ouders en kinderen tot en met 12 jaar.                             
Informatie: Preventieteam Neder Betuwe Bloeit, e-mail: nederbetuwebloeit@nederbetuwe.nl
 

Opvoeden is samenspel; ook bij pittige pubers!?

Workshop over voorkomen van en omgaan met gedrags- en verslavingsproblemen op D.V. 3 oktober van 19.30 – 22.00 uur in het Van Lodensteincollege, Kasteelstraat 2, Kesteren. Voor ouders van kinderen van circa 10-15 jaar. Geen kosten.               
Informatie en aanmelden/ contactpersoon:h.hal@leliezorggroep.nl  06 10004401.

Organisatie: Samenwerking Christelijke Jeugdhulp, waarin participeren  Eleos / Leliezorggroep / Driestar educatief / Ds. G.H. Kerstencentrum  /  De Vluchtheuvel/Mutare /  Helpende Handen / Talenta / Schutse / Hoornbeeck Connect / Adullam / Schuilplaats / Siloah.


Belang van samenspel tussen ouders en school bij de ontwikkeling van taalvaardigheden

Goede taalvaardigheden zijn van invloed op leren en schoolprestaties. Op school wordt hier dagelijks mee geoefend, maar ook de thuissituatie is een bron van leerkansen. Wat leert je kind op school? En wat kun je als ouder doen om de ontwikkeling van taalvaardigheden te stimuleren?

Op 4 oktober 2018 van 19.00 – 20.00 uur bij Marant, Nieuwe Aamsestraat 84A, 6662 NK Elst (Gld). Voor ouders van basisschoolleerlingen. Geen kosten.           
Informatie en aanmelden/ contactpersoon: Aanmelden via www.marant.nl of via e-mail l.sijtsma@marant.nl  Organisatie: Maria Verduijn en Leonie Sijtsma.

 

Hoe help je je kind als hem of haar iets niet direct lukt?

Vindt uw kind het lastig om door te zetten als iets niet direct lukt? Loopt hij of zij vast op het gebied van leren of gedrag? En wilt u tips hoe hierover te praten met uw kind?
Informatieavond op dinsdag 2 oktober van 19.00 – 20.00 uur bij Marant, Nieuwe Aamsestraat 84A, 6662 NK Elst (Gld.) Organisatie: Lisa Elders en Laura de Winter.  Voor ouders en alle anderen die geïnteresseerd zijn in dit thema. Dit komt tijdens deze avond aan de orde:

 • Uitleg over psycho educatie en de growth mindset 
 • Praktische ideeën die direct toe te passen zijn
 • Tips om kinderen feedback te geven
 • Mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen

Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan via de website www.marant.nl

 

Beïnvloeding bij je keuzes in voeding door je oren, oren, mond en hoofd

Voorlichting door GGD en diëtistenpraktijk Eetstijl over ‘gezond buiten de lijntjes kleuren’. Van 1 t/m 7 oktober 2018 voor alle leerlingen op de basisschool en onder schooltijd;  30 minuten per groep en afhankelijk van aantal leerlingen een halve of hele dag. Keuze voor dag in overleg met school. 

De voorlichting gaat over gezonde voeding en heeft als doel: promoten van gezond eetgedrag door  de jeugd in de gemeente Neder Betuwe. Er zijn geen kosten aan verbonden.Meer informatie: Diëtistenpraktijk Eetstijl: T:  026-3390379  E: info@eetstijl.nl. Organisatie:Femke de Leeuw, jeugdverpleegkundige GGD, en Ilse Rövekamp en Wilma Hooft, diëtisten van Diëtistenpraktijk Eetstijl.

 

Welkom op open dag zorgboerderij De Ganzenhoeve in Kesteren

Enkele maanden voor de week van de opvoeding zijn kinderen al bezig met dit thema. D.V. 6 oktober vanaf 13.30 uur willen zij graag laten zien hoe breed dit thema is. Welkom op zorgboerderij de Ganzenhoeve, Ganzenweg 9, 4041 AX Kesteren.

Voor ouders, grootouders, broertjes/zusjes van de kinderen van de zorgboerderij en andere belangstellenden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel graag even aanmelden via tel.0488 - 48 13 23 of e-mail: info@zorgboerderij-deganzenhoeve.nl.


Opvoeden is een samenspel van ouders en school

Elke dag van de week ben je wel op de één of andere manier aan het samenwerken met de school van je kind. Dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Ouders kunnen zich er zich druk over maken dat hun kind niet gezien wordt. Leerkrachten kunnen zich druk maken over kritische ouders. Iedereen vindt samenwerking tussen (voor)scholen, leerkrachten en ouders belangrijk. Terecht, want er bestaat een sterke relatie tussen een goede samenwerking en de ontwikkeling van kinderen. Hoe zorg je echter dat de samenwerking ook echt goed verloopt? Wat zijn de ‘do’s en dont’s’ in bij voorbeeld de communicatie met school, in het praten met je kind over school, het begeleiden van huiswerk?

Informatieavonden (kosteloos) op maandag 1, dinsdag 2 of donderdag 4 oktober 2018 (keuze in overleg met de school) van 19.30-21.30 uur. Voor ouders (en school). Informatie en aanmelden/ contactpersoon: dhr. A.W. de Vries/ mw. J. van Eldik; j.vaneldik@driestar-educatief.nl (Tel. 06-23701828). Georganiseerd door:  Driestar onderwijsadvies.

 

Informatiemiddag over huiswerkbegeleiding en remedial teaching

De Dijk is een praktijk voor huiswerkbegeleiding en remedial teaching in Ochten. In de week van de opvoeding houden wij op dinsdag 2 oktober 'open huis', zodat leerlingen, ouders en andere belangstellenden kennis kunnen maken met onze begeleiding. Graag brengen wij ook bij u ons 'open huis' onder de aandacht. 

Waar: De Dijk, praktijk voor huiswerkbegeleiding en remedial teaching, Bevrijdingssingel 10, Ochten.  Tel. 0344 845 792 / 06 22 96 16 94.
Wanneer: dinsdag 2 oktober van 13.00 - 17.00 uur.