‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne in Opheusden

Ook dit najaar weer!

Na het succes van vorig jaar organiseert het ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. Gemeente Neder-Betuwe levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom ontmoet het campagneteam van ‘Light it up!’ de gemeente op donderdag 25 oktober (fietsende) bezoekers van de jaarmarkt in Opheusden. Van 18.00 tot 21.00 gaat het promotieteam een kort positief gesprek aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan hen die zonder fietsverlichting fietsen. Ben jij ook te zien in het donker? Deel dan jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

Light it up

Steeds meer mensen fietsen met licht omdat ze het belang ervan inzien. Met deze campagne creëren we een nieuwe norm rondom het fietsen met goede verlichting. In 2017 zijn er met 40 acties maar liefst 15.000 setjes fietsverlichting uitgedeeld aan jongeren in Gelderland en Overijsel. En met effect: significant meer mensen fietsten met verlichting na afloop van de acties dan hiervoor.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Light it up!

In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het ROV Oost-Nederland. Er wordt samenwerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid voor hun inwoners belangrijk vindt en de acties op straat faciliteert. De campagne duurt tot het einde van het jaar.