Rubriek over afval scheiden. Met informatie en tips.

Deze week: de tuin winterklaar

Logo Afval scheiden heel gewoon
De winter komt eraan. Het is de tijd om uw tuin winterklaar te maken. De laatste keer gras maaien. Bomen en struiken snoeien. Maar waar laat u al dit tuinafval?

Humuslaag

Uitgebloeide bloemen en planten, onkruid, gras, klein snoeiafval en bladeren: veeg ze onder struiken. Insecten, vogels en egels vinden dat fijn. En er ontstaat een humuslaag voor de planten. Houdt u nog teveel over, gooi het dan in de gft-container. Laat wel het natte gft-afval zoveel mogelijk uitlekken en gooi het dan in de gft-container. Het is ook beter om gemaaid gras een dag te laten drogen voordat u het in de container gooit.

Hark

Blad in de bladkorf

Ophalen van grof tuinafval

Grof tuinafval, zoals takken en struiken die te groot of te zwaar zijn voor de gft-container, brengt u gratis naar één van de Avri-milieustraten. Avri kan het grof tuinafval ook bij u thuis ophalen. Per keer kunt u maximaal één kubieke meter meegeven en er zijn kosten aan verbonden. De tarieven kunt u vinden op www.avri.nl/inwoners/afval/afvalinzameling/ophaalafspraak-maken/

Wat wel en wat mag niet in de gft-container mag

Vorig jaar belandde in Rivierenland nog 39 kilo gft-afval per persoon in de restafvalcontainer. Het is soms onduidelijk wat wel en niet in de gft-container mag. Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Dit mag WEL bij het gft-afval

• Uitgebloeide bloemen en planten, onkruid, gras, klein snoeiafval en bladeren
  • Schillen en resten van groenten, fruit, aardappelen
  • Etensresten, eierschalen, pinda- en notendoppen
  • Vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes)
  • Plantaardige olie en gestold vet
  • Kaaskorst (zonder plastic)
  • Koffiefilters, koffiedik, theebladeren en theezakjes (zonder kunststof)
  • Stro, mest van kleine huisdieren (cavia’s, konijnen etc.)

Dit mag NIET bij gft-afval

• Aarde
  • Asbakinhoud of as uit open haard
  • Vogelkooizand en alle soorten kattenbakvulling
  • Honden- en kattenhaar
  • Hondenpoep
  • Luiers

Twijfelt u nog over wat er wel en niet bij het gft-afval mag, kijk dan in de Avri-afvalwijzer die te vinden is op www.avri.nl/afval/afvalinzameling/waar-hoort-mijn-afval/

Welkom bij de Avri-stand

Avri kraam
De AVRI-bus is in reparatie. Daarom is het nu (voorlopig) een stand waar u welkom bent voor meer informatie over afval scheiden. Medewerkers van AVRI en de gemeente beantwoorden graag uw vragen.

• Woensdag 14 november tussen 16.00 en 19.00 uur op het Dokter M. van Drielplein in Ochten (zou in verband met de grootte van de bus op het HZ-terrein tegenover zijn, maar omdat de bus in reparatie is, wordt het een stand die wel past op het plein)
  • Woensdag 21 november tussen 16.00 en 19.00 uur in Kesteren bij supermarkt PLUS (locatie gewijzigd)
  • Woensdag 28 november tussen 16.00 en 17.00 uur in IJzendoorn bij Dorpshuis Ons Tehuis
  • Woensdag 28 november tussen 18.00 en 19.00 uur in Echteld in de Ooisestraat