Rubriek over afval scheiden. Met informatie en tips.

Deze keer: Vragen en antwoorden over de nieuwe manier van afval inzamelen.

Logo Afval scheiden heel gewoon

Vanaf wanneer kunnen de ondergrondse containers voor restafval gebruikt gaan worden?

De nieuwe containers zijn voor de betrokken inwoners te gebruiken vanaf 2019; inwoners die al gebruik maken van een ondergrondse container, die kunnen dat gewoon blijven doen.

Hoe gaan de ondergrondse containers voor restafval straks open?

De containers zijn te openen met een pas. Eind 2018 krijgen de inwoners die daarvoor in aanmerking komen de pas via de post thuisgestuurd.

Moet ik speciale zakken gebruiken in de ondergrondse container voor restafval?

Nee, u kunt eigen zakken gebruiken. Bijvoorbeeld een pedaalemmerzak of een grijze vuilniszak. In de containers past alleen een kleine zak van 30 liter, dit is een halfvolle normale vuilniszak.

Kan ik het afval van mijn buren ook meenemen?

Ja, elk huishouden krijgt een speciale pas, waarmee de ondergrondse container is te openen. Dit wordt geregistreerd zodat Avri weet hoe vaak u de ondergrondse container heeft gebruikt en kan vaststellen wat u moet betalen. Als u het afval van uw buren weg wilt brengen, dan moet u goede afspraken maken. U kunt bijvoorbeeld de pas van uw buren gebruiken voor het afval van uw buren.

Kan ik bij elke ondergrondse container voor restafval terecht?

Nee. U kunt gebruik maken van één ondergrondse container en van één andere container in de buurt. Die andere container is bedoeld voor het geval de eerste container buiten werking is, bijvoorbeeld door een storing of onderhoud. Deze containers kunt u openen uw eigen pas.

En wat als de ondergrondse container niet werkt?

U kunt gebruik maken van een andere container in de buurt. Die locatie staat in de brief die u heeft ontvangen over de container voor restafval die u moet gaan gebruiken. Hiervoor moet u misschien iets verder lopen. Ook die container kunt u openen met uw eigen pas. Meld de storing in dat geval wel bij het Klantencontactcentrum van Avri via tel. 0345 – 58 53 53.

Kan ik alle soorten afval in de ondergrondse container voor restafval gooien?

Het is beter voor het milieu en voor uw portemonnee om uw afval goed te scheiden. Houd glas, papier, groeten-, fruit- en tuinafval, plastic verpakkingen en drinkpakken apart. En breng zoveel mogelijk van de andere materialen gescheiden naar de milieustraat. En wellicht zijn de spullen die u niet meer nodig hebt nog goed genoeg voor een tweede leven via een kringloopwinkel of te verkopen via internet. Afval uit de container voor restafval wordt verbrand. Is dat afval niet goed gescheiden, dan missen we waardevolle materialen die we als grondstof voor nieuwe producten kunnen gebruiken. Voor papier moeten bomen worden gekapt. Voor nieuw plastic wordt olie uit de grond gehaald. En voor andere materialen zoals metalen en glas moeten er delfstoffen uit de grond worden gehaald.

 

Hoe goed bent u in het scheiden van afval? Doe de Afvalquiz.

Kijk op www.avri.nl. Klik op het logo en daarna op het item quiz.

Meer tips voor beter afval scheiden en afval vermijden vindt u op www.afvalscheidenheelgewoon.nl. Op www.avri.nl vindt u de Afvalwijzer waar u per afvalsoort kunt zien in welke bak het hoort.

Welkom in de Avri-stand

Avri-stand
De AVRI-bus is in reparatie. Daarom is het nu (voorlopig) een stand.

Welkom bij de AVRI-stand op:

  • woensdag 7 november vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur op het Dorpsplein in Dodewaard.
  • woensdag 14 november tussen 16.00 en 19.00 uur op het Dokter M. van Drielplein in Ochten.
  • woensdag 21 november tussen 16.00 en 19.00 uur in Kesteren bij de PLUS-supermarkt.
  • woensdag 28 november tussen 16.00 en 17.00 uur in IJzendoorn bij Dorpshuis Ons Tehuis.
  • woensdag 28 november tussen 18.00 en 19.00 uur in Echteld in de Ooisestraat.

Medewerkers van AVRI en van de gemeente beantwoorden graag uw vragen op het gebied van afval scheiden.