Conclusie na onaangekondigde controle aantal horecagelegenheden Neder-Betuwe: niet onveilig, wel aanbevelingen

Horecagelegenheden in Neder-Betuwe houden zich redelijk tot goed aan de voorgeschreven regels en wetten; wel moeten ze hier en daar nog wat puntjes op de i zetten. Dat is de conclusie na een onaangekondigde controle bij zeven horecagelegenheden op vrijdagavond 2 november 2018.

Onder het motto ‘Samenwerken aan veiligheid’ is deze controle uitgevoerd bij tien bedrijven: twee cafés en acht restaurants waarvan drie restaurants gesloten bleken op het tijdstip van controle waarbij vertegenwoordigers van politie, brandweer, gemeente Neder-Betuwe, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Belastingdienst betrokken waren.

Bevindingen

De betrokken horecaondernemers werkten goed mee. De controle per bedrijf duurde maximaal zo'n 15 minuten en de algemene conclusie is dat het niet onveilig is in de Neder-Betuwse horecabedrijven. Wel moet er meer aandacht zijn voor het kunnen tonen van een legitimatiebewijs door personeel. Tips en entreestickers met NIX18 werden verstrekt en verder is volstaan met aanbevelingen over een rookruimte en over brandveiligheid (2 keer). In twee bedrijven werd de Tabakswet overtreden; zij kunnen een boete van de NVWA tegemoet zien.

De ondernemers van de gecontroleerde horecagelegenheden ontvangen binnenkort een brief van gemeente Neder-Betuwe met daarin de bevindingen van het controleteam. De instanties houden de vinger aan de pols wat betreft een aantal constateringen.

Bij de controle werd gelet op de volgende zaken: is het horecabedrijf (brand)veilig; worden de regels op het gebied van alcohol en roken gevolgd en zijn administratie en financiën op orde. Ook is er gecontroleerd op kansspelautomaten.

Verantwoordelijkheid ondernemers

Naleving van de regels is een grote verantwoordelijkheid van de ondernemers van horecagelegenheden; in het belang van de veiligheid van bezoekers, maar ook van de ondernemers zelf en van hun medewerkers. Daarom controleren de toezichthoudende instanties regelmatig via onaangekondigde bezoeken. Drie jaar geleden werd eenzelfde controle gehouden bij verschillende andere horecagelegenheden in Neder-Betuwe.