Afval scheiden heel gewoon

Rubriek over afval scheiden. Met informatie en tips.

Logo Afval scheiden

Welkom bij de Avri-stand

  • Woensdag 28 november tussen 16.00 en 17.00 uur in IJzendoorn bij Dorpshuis Ons Tehuis
  • Woensdag 28 november tussen 18.00 en 19.00 uur in Echteld in de Ooisestraat

Meer tijd nodig voor plaatsing ondergrondse containers

Zoals u wellicht vorige week al hebt gelezen gaat de nieuwe manier van afval aanbieden, waarbij inwoners zelf hun restafval wegbrengen, niet op 1 januari 2019 van start maar wat later. Dat heeft twee oorzaken. Er worden op verzoek van inwoners extra containers geplaatst. En op een aantal plaatsen waar een container komt liggen er onvoorziene kabels en leidingen en dat vraagt meer tijd. Inwoners blijven voorlopig hun restafval op dezelfde manier aanbieden als ze gewend zijn.

Wat gebeurt er met plastic verpakkingen en drinkpakken?

Avri brengt de plastic verpakkingen en drinkpakken naar een speciale fabriek voor recycling. Machines scheiden het plastic en de drinkpakken. Het plastic wordt gesorteerd in vijf verschillende soorten. Dan wordt het plastic vermalen tot snippers, schoongemaakt en gesmolten. Daarna worden er korrels (granulaat) van gemaakt. Deze korrels zijn de basis voor nieuwe producten zoals nieuwe plastic flessen, slaapzakken, kratten en speelgoed.

Wist u trouwens dat er van 27 grote plastic flessen een fleecetrui kan worden gemaakt?

Drinkpakken bestaan voor het grootste gedeelte uit karton en plastic; en voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, ook een dun laagje aluminium. Dit zijn allemaal waardevolle materialen, die na recycling opnieuw worden gebruikt als grondstof voor andere producten. Op deze manier zijn er minder bomen nodig voor het maken van papier, minder olie voor het maken van plastic en minder erts voor het maken van aluminium. Dit past binnen een circulaire economie waarin afval weer grondstof wordt. Van drinkpakken worden bijvoorbeeld weer kartonnen dozen, tissues, behang en wc-papier gemaakt.

Plastic afval

Wist u dat…

… ieder huishouden in Nederland in één jaar 60 kilo plastic verpakkingen en 300 drinkpakken weggooit? In Rivierenland haalde Avri ruim 22 kilo per persoon aan plastic verpakkingen en drinkpakken gescheiden op.

Niet alleen in huishoudens gaan heel wat plastic verpakkingen om, ook in bedrijven. Bedrijven en huishoudens samen gebruiken elk jaar maar liefst 477 miljoen kilo plastic verpakkingen. Verwacht wordt dat dit de komende 20 jaar verdubbelt.

Minder plastic gebruiken!

Om de (plastic) afvalberg te verkleinen, moeten wij minder plastic gaan gebruiken en zoveel mogelijk recyclen. Van gebruikt plastic maken we na recycling gewoon weer nieuwe producten. Door plastic opnieuw te gebruiken, hebben we minder aardolie nodig, omdat dit de belangrijkste grondstof van plastic is.

Herbruikbare waterfles

Water drinken is goed voor ons. Het is daarom handig om een flesje water voor onderweg mee te nemen. Voor het milieu en portemonnee is het bovendien goed wanneer u niet iedere keer opnieuw een plastic waterflesje koopt. Voor de productie van 1 plastic flesje, is namelijk 1 liter water en 1 liter olie nodig. Kies daarom liever voor een herbruikbare waterfles in plaats van wegwerpflesjes van plastic.

Meeneembeker

Een eigen herbruikbare beker meenemen voor koffie of thee scheelt al veel plastic afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Als u een eigen beker meeneemt, krijgt u tegenwoordig op steeds meer plekken korting op een warme drank, zoals op stations.

Boodschappentas

Eigen boodschappentassen meenemen helpt echt! Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tasjes met 70 procent afgenomen, maar nog steeds belandt er eentje per persoon per week bij het afval. Wilt u een stapje verder gaan? Neem dan uw eigen verpakkingen mee, bijvoorbeeld een glazen pot voor noten of een bakje voor de vleeswaren. En probeer vaker losse groenten te kopen. Doe boodschappen op de markt, bij de groenteboer, boerderij of slager. Dat geeft minder plastic afval.

Lees meer op https://www.afvalscheidenheelgewoon.nl/actueel/vijf-alternatieven-voor-plastic-producten/