Ook last van het griepvirus?

Er zijn verschillende bekende huismiddeltjes bij griep.

Denk bijvoorbeeld aan een mengsel van alcohol met citroen, de zogenaamde ‘grog’. Weet wel wat de risico’s zijn.

1.         Drink met mate. Het drinken van alcohol is geen vervanging voor geneesmiddelen en rust. Door te veel alcohol te drinken kan je lever op de lange termijn beschadigd raken. Verkoudheidssymptomen als verstoppingen, keelpijn en hoesten kunnen er ook erger door worden. Gebruik een huismiddeltje met alcohol dus slechts af en toe.

2.         Weet dat alcohol het immuunsysteem kan verzwakken. Door teveel alcohol te drinken kan je immuunsysteem verzwakken, zodat je sneller ziek wordt. Als je al ziek bent, is je immuunsysteem zwakker dan normaal. Dat betekent dat het langer kan duren voordat je genezen bent als je tijdens je ziekte alcohol drinkt.

3.         Weet dat alcohol je kan uitdrogen. Als je ziek bent, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven door veel vloeistoffen te drinken. Dat helpt om keelpijn en verstoppingen te verminderen. Bepaalde vloeistoffen, zoals alcoholische en cafeïnehoudende dranken, kunnen je in plaats daarvan juist uitdrogen. Daardoor worden klachten als verstoppingen, keelpijn en hoest erger.

4.         Kijk of je je medicijnen kunt combineren met alcohol. Veel medicijnen die gebruikt worden om verkoudheid te behandelen gaan niet samen met alcohol. Ze kunnen bijwerkingen veroorzaken als duizeligheid, sufheid, flauwvallen, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Lees de bijsluiter die je bij je medicijn hebt gekregen voordat je alcohol gaat drinken. Kijk ook of er een gele sticker op de verpakking geplakt is als waarschuwing dat je het medicijn niet met alcohol mag combineren. Enkele medicijnen tegen verkoudheid die je niet met alcohol mag combineren zijn:

  • Aspirine
  • Paracetamol
  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Hoestsiropen (zoals middelen met als werkzame stof dextromethorfan)
  • Azitromycine

5.         Behandel je verkoudheid niet met alcohol als je astma hebt. Astmapatiënten kunnen meer last van hun klachten krijgen als ze verkouden zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat bepaalde stoffen die aan alcohol toegevoegd zijn deze aandoening aan de luchtwegen ook kunnen verergeren. Probeer andere veelgebruikte middelen zonder alcohol om je verkoudheid te behandeling.

Tips

  • De meeste alcoholische dranken die gebruikt worden om een verkoudheid te behandelen werken omdat ze een mengsel van kruiden, citroen, honing en specerijen bevatten, en niet omdat er alcohol inzit. Voeg geen alcohol aan je drankjes toe om je verkoudheid net zo adequaat te kunnen behandelen op een gezonde manier.
  • Drink veel water. Zo blijf je gehydrateerd en is de kans kleiner dat je een kater krijgt.
  • Overweeg om ook andere huismiddeltjes te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld veel te slapen en kippensoep te maken.
  • Gebruik geen alcohol om in slaap te vallen. Door alcohol te drinken vlak voordat je gaat slapen kan de hoeveelheid remslaap afnemen, zodat je direct in een diepe slaap valt.

Beterschap!