Pas op voor de eikenprocessierups

Kom niet in de buurt van bomen met een rood-wit lint!

Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Ook in de gemeente Neder-Betuwe zijn grote aantallen rupsen. De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan!

Eikenprocessierups

Rood-wit lint

In de gemeente Neder-Betuwe zijn eikenbomen waarvan bekend is dat er eikenprocessierupsen in zitten, gemarkeerd met een rood-wit lint. Bewoners in de omgeving van gemarkeerde eikenbomen wordt geadviseerd niet in de buurt van de aangetaste eik te komen.

Wat kun je het beste doen?

• Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.
  • Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.
  • Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
  • Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.
  • Was zo nodig kleren (liefst op 60 °C).

Omdat dit jaar sprake is van een extreem grote plaag,  kan de bestrijding van de eikenprocessierupsen maar incidenteel plaatsvinden. De volksgezondheid heeft daarbij de grootste prioriteit.

Kaart met meldingen

Eikenprocessierupsen die voorkomen op bomen in particulier eigendom, worden niet door de gemeente Neder-Betuwe verwijderd. De eigenaar van deze bomen moet zelf bepalen of hij de eikenprocessierups wel of niet wil laten bestrijden. Uit oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid adviseren wij echter altijd de eikenprocessierups te laten bestrijden door een deskundig bedrijf.

Meer informatie?

De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. De rups heeft zogeheten brandharen, die in de maanden mei juni, juli en augustus voor gezondheidsklachten kunnen zorgen, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups