Pas op voor de eikenprocessierups

Vermijd elk contact met de rupsen en nesten.

Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in de gemeente Neder-Betuwe.

Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen. De aanwezigheid van de rupsen is vaak zichtbaar aan de kaalgevreten bomen. De nesten bestaan uit een dicht opeengehoopt spinsel van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Deze haren dringen zich in de huid, ogen en luchtwegen met klachten als jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking als gevolg. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Als u ernstige klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Melding nest in de openbare ruimte

Woont u in de gemeente Neder-Betuwe en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Neem dan contact op met Avri via de Avri-app (knop ‘Melding maken’), via telefoon 0345 - 585353 of e-mail melding@avri.nl. U kunt ook het formulier op de website van Avri invullen.

In eigen tuin een nest?

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een bedrijf bij u in de buurt die verstand heeft van boomverzorging of  ongediertebestrijding.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups: kijk op de site van het RIVM (www.rivm.nl) of de GGD (www.ggd.nl).