Nieuwe aansluiting Echteld op N323 officieel geopend!

op woensdag 13 juni

Woensdag 13 juni was het zover: de feestelijke opening van de nieuwe aansluiting Echteld op de N323. De samenwerkende partners: gemeente Neder-Betuwe, ingenieursadviesbureau Sweco, provincie Gelderland, ProRail, Industrieschap Medel, Aannemersbedrijf Verhoeven en omwonenden kwamen samen bij De Oude Duikenburg om het glas te heffen. Met mooie woorden, een prachtig zicht op de weg en een knallende act is de toerit nu officieel open voor gebruik verklaard.

Feestelijke opening N323
De partners die de N323 mogelijk maakten: van links naar rechts wethouder Stefan van Someren, Jan Willem van den Boogert (provincie Gelderland), Marco Leepel (Sweco), wethouder Hans Keuken, dhr Verhoeven (Verhoeven GWW), Nanne Zwier (directeur bedrijvenpark Medel), John van Rootseler (ProRail)

Het resultaat mag er zijn

“Het resultaat mag er zijn,” volgens wethouder Hans Keuken, die vanaf het eerste moment betrokken is geweest bij de plannen. “Dit laatste staartje van de aanleg Betuweroute heeft geleid tot een veilige directe aansluiting die de snelheid uit de achtbaan haalt en zorgt voor een optimale verkeersregeling op de Maas en Waalweg.”

Ruim twintig jaar geleden boog de gemeenteraad Echteld zich voor het eerst over plannen voor een op- en afrit naar de A15. En nu, na zoveel jaren van voorbereiding, onderzoek, planprocessen, zienswijzen, procedures en aanpassingen van de plannen is het eindelijk zover: Echteld heeft voortaan een rechtstreekse verbinding van en naar de N323 en A15 in plaats van een onlogische ‘slinger’.

Een toerit van zwart zand, klei en asfalt

Marco Leepel van Sweco memoreerde bij de opening de inzet sinds 2006, de laatste twee jaar realisatie en de grote hoeveelheid materialen die nodig waren om de weg aan te leggen. Om de hoogte van ruim 8 meter te overbruggen is in 9 maanden tijd ruim 30.000m3 thermisch gereinigd zwart zand aangebracht dat is afgedekt met 7500m3 klei. Nadat na 9 maanden de totale zetting van 75 cm had plaatsgevonden is de weg aangelegd met ruim 3000 ton asfalt, gecompleteerd met duikers, hekwerken, bomen, verlichting en verkeerslichten. Voor Sweco en onderaannemer Verhoeven een geslaagd project met een mooi resultaat dat met grote betrokkenheid van omwonenden, partners en medewerkers is gerealiseerd.

Feestelijke opening N323
Openingsprent