Bestrijding onkruid op verhardingen

Ieder jaar tussen april en oktober gaat de aannemer van Avri bijna dagelijks de strijd aan met het onkruid op openbare wegen en stoepen. In deze periode groeit het onkruid extra hard.

Arbeidsintensief

Sinds 2017 is het gebruik van chemische middelen voor het bestrijden van onkruid helemaal verboden om schade aan het milieu te voorkomen. Avri bestrijdt voor de gemeente het onkruid op verharding daarom alleen met handgereedschappen, veeg- en borstelmachines, heetwatermachines en onkruidbranders. Met deze combinatie van middelen pakken we het probleem letterlijk bij de wortels aan. De wortels kunnen we namelijk alleen met heet water of met een brander behandelen zodat de hoge temperatuur de eiwitten aantast. Dit moet echter wel meerdere malen gebeuren om effect te hebben. Voor plekken die niet bereikbaar zijn voor machines gebruiken we handgereedschappen zoals schoffels en branders. Een goede zaak, maar dat betekent wel dat het weghalen van onkruid veel meer tijd kost en duurder is.

Stoom, geen chemische middelen

Bij het verwijderen van onkruid met heetwatermachines is vaak stoom te zien. Inwoners denken soms dat we dan met chemische middelen werken maar dat is dus niet zo. Deze stoom ontstaat doordat heet water van circa 90 graden wordt gebruikt.

Geen onkruid op het trottoir: laten we het samen doen!

De gemeente en Avri doen er alles aan om de trottoirs ook onkruidvrij te houden In deze groeizame periode. Hulp van inwoners is daarbij welkom. Dus bent u toch in uw voortuin bezig of heeft u een minuutje de tijd, pluk dan even het onkruid op het trottoir. Of organiseer met de buren een gezellige middag waarop u de straat onkruidvrij maakt. Samen zorgen we voor een schone en aantrekkelijke straat!