Avri bestrijdt de reuzenberenklauw

Deze kan bij aanraking tot brandwonden leiden.

In onze gemeente komt op meerdere plaatsen de berenklauw voor. Vooral de reuzenberenklauw kan bij aanraking tot brandwonden leiden. Daarom bestrijdt Avri deze plant in de openbare ruimte. Door ze twee keer per jaar te maaien en ook de straal van zo’n 25 meter er om heen, proberen we de planten uit te putten zodat ze uiteindelijk niet meer terugkomen. Op deze manier verkleinen we de kans dat iemand in aanraking komt met deze plant.

Alleen de reuzenberenklauw is gevaarlijk

In Nederland kennen we twee soorten berenklauw: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone levert over het algemeen geen problemen op. Anders is dit bij de reuzenvariant.

De reuzenberenklauw kan bij aanraking brandwonden veroorzaken bij mensen en dieren. Deze plant kan wel vier meter hoog worden, bloeit in de zomer met grote witte bloemschermen en is te herkennen aan zijn gekartelde bladeren. Op de dikke stengels van de reuzenberenklauw zitten rode vlekken. De gewone berenklauw heeft afgeronde bladeren en geen vlekken op de stengels.

Avri bestrijdt alleen planten die op gemeentegrond staan. Planten op ander terrein moeten bestreden worden door de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied (zoals waterschap, Staatsbosbeheer, ProRail/NS.) Ook bestrijdt Avri geen reuzenberenklauw op particulier terrein.

Reuzenberenklauw

Voorkomen is beter dan genezen!

Reuzenberenklauw is alleen gevaarlijk bij aanraken. Probeer dus contact met deze plant te vermijden, ook als ze al is afgemaaid. Zolang de plant nog groen is en niet is uitgedroogd, kan deze brandwonden veroorzaken. Waarschuw ook uw kinderen voor de gevaren van reuzenberenklauw en leer ze de plant te herkennen. Ook is het verstandig om op plaatsen waar reuzenberenklauw groeit, uw hond kort aan de lijn te houden.

Dit moet u doen als u een reuzenberenklauw wel hebt aangeraakt:

• Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen.
  • Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch iets te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  • Ga direct naar de spoedeisende hulp als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.