100-jarig Dekker opent vernieuwd bedrijfsterrein

op 19 juni

Ina Kraaijeveld-Dekker en wethouder Hans Keuken en onthulden dinsdag 19 juni de Abraham Dekkerlaan tijdens de opening van het heringerichte bedrijfsterrein van Dekker Groep in IJzendoorn. De nieuwe laan, vernoemd naar de grondlegger van het familiebedrijf, staat in het teken van de viering van het 100-jarig bestaan dit jaar.

Onthulling

De Abraham Dekkerlaan is de nieuwe naam van de oprijlaan naar het kantoor en de loods op het bedrijfsterrein van Dekker. Dit terrein ging de afgelopen periode grotendeels op de schop en kreeg een nieuwe indeling. Hierdoor is het beter bruikbaar geworden en ziet het er voor de omgeving mooier uit. Zo is er een natuurwal aangelegd die een groene buffer vormt tussen het dorp en de bedrijvigheid.

Langs de laan en het struinpad over het terrein zijn ruim 55 perenbomen geplant. Deze zijn afkomstig uit een zandwinproject waar zij plaatsmaken voor nieuwe natuur. De bomen hebben in IJzendoorn een zinvolle nieuwe bestemming gekregen. Omwonenden mogen van de perenbomen voor eigen gebruik fruit plukken.

Via een nieuw struinpad langs de groene wal en de overnachtingshaven kan er voortaan door de uiterwaard worden gewandeld en worden genoten van de natuur. Ook is een hoogwater vrije plaats aangelegd voor toekomstige kuddes die het gebied gaan begrazen.

Het heringerichte terrein is de eerste aanzet tot de herinrichting van de Willemspolder, gelegen in het rivierengebied tussen de dorpskern van IJzendoorn en het Amsterdam-Rijnkanaal, met natuurontwikkeling, het verbeteren van hoogwaterveiligheid en extensieve recreatie als doel. Het realiseren van deze maatschappelijke doelen zal mede mogelijk worden gemaakt door de winning van bouwgrondstoffen. “De herinrichting van het bedrijfsterrein is de kroon op jarenlange inzet en samenwerking van de Dekker Groep, en natuurlijk op het 100-jarig bestaan van dit familiebedrijf. Wat ik in dit traject zo mooi vond was de betrokkenheid van de inwoners van IJzendoorn. Door samen op te trekken is een prachtige ‘groene’ verbinding ontstaan tussen IJzendoorners en Dekker.” Aldus wethouder Hans Keuken. Na de officiële opening konden omwonenden uit IJzendoorn en andere genodigden rondkijken op het nieuwe terrein.

Dit jaar viert Dekker het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf. In 1918 startte Abraham Dekker met het winnen van zand en grind in de rivieren. Inmiddels heeft het familiebedrijf gevestigd in IJzendoorn, activiteiten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Met ruim 200 medewerkers wordt gewerkt aan landschapsontwikkeling, winning van zand, grind en klei, grond voor herinrichting en de productie van betonmortel voor de bouw.

Onthulling