Vervangende zorg of respijtzorg

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of gebruik maken van respijtzorg? Welzijn Rivierstroom denkt graag met u mee!

“Eén keer per drie weken komt er circa twee uur een vrijwilliger. Dan kan ik er even tussenuit. Ik zou graag meer gebruik maken van respijt”.

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis als thuis worden verzorgd. Het kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. Het kan ook gaan om een vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager samen, waarbij de zorg tijdens de vakantie wordt overgenomen.

Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld omdat het vrijwilligerswerk is. Als er wel kosten aan verbonden zijn, dan kan de mantelzorger die mogelijk vergoed krijgen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of gebruik maken van respijtzorg? Wij denken graag met u mee! Welzijn Rivierstroom; tel: 0344-602337; email: Frederikeburgers@welzijnrivierstroom.nl.