Oorlogsveteraan Edward Fulmer overleden

Op 31 december 2017 is de Amerikaanse oorlogsveteraan Edward Simons Fulmer overleden.

Op 31 december 2017 is de Amerikaanse oorlogsveteraan Edward Simons Fulmer overleden. Hij werd 98 jaar. Uit handen van koningin Wilhelmina ontving hij op 17 oktober 1946 de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, voor zijn buitengewone heldhaftigheid in de Tweede Wereldoorlog bij de crash van zijn vliegtuig die tussen Opheusden en Dodewaard neerkwam.

Fulmer, geboren en overleden in East-Syracuse - New York, was tweede vlieger op het transportvliegtuig met paratroepen en explosieven dat op 18 september 1944 tijdens de slag om Arnhem door Duits afweergeschut werd geraakt. De piloot raakte zwaargewond. Hoewel co-piloot Fulmer zelf ook ernstige brandwonden had, nam hij het stuur over en hield het vliegtuig in de lucht totdat de parachutisten allen waren gesprongen en zette het zwaar beschadigde vliegtuig, een Dakota Chalk 697 (Douglas C47) uiteindelijk aan de grond in een weiland tussen Dodewaard en Opheusden. Inwoners van Opheusden ontfermden zich over hem.

Op 3 mei 2017 was er op de plek war het toestel neerkwam op initiatief van de gezamenlijke Comités 4/5 mei Neder-Betuwe een herdenking. Voorafgaand aan die plechtigheid is een telegram verzonden aan de heer Fulmer. Binnenkort richten de gezamenlijke Comités in deze omgeving een herinneringsteken op voor dit en de vele andere vliegtuigen die op het grondgebied van Neder-Betuwe neerstortten.

Edward Fulmer