Neder-Betuwe op bezoek in het energie-neutrale Saerbeck

Op maandag 22 januari bracht een delegatie uit Neder-Betuwe een bezoek aan de Duitse gemeente Saerbeck.

Een wens van de gemeenteraad en georganiseerd in samenspraak met de Neder-Betuwse Energiecoöperatie Rivierenstroom. Een inspirerende en motiverende dag om het Klimaatbeleid dat Neder-Betuwe heeft ingezet verder uit te rollen.

Saerbeck ligt zo’n 30 km van Münster en telt 7.200 inwoners. De gemeente is volledig energieneutraal en houdt zelfs ruim over. Dat lukt met een warmtecentrale voor de gemeentelijke gebouwen, met windmolens, zonnepanelen en een biocentrale. Het doel is om vanaf 2030 geen CO2 meer uit te stoten en dus klimaatneutraal te zijn. Saerbeck is al goed op weg want de uitstoot per inwoner is gedaald van 9 naar 5,5 ton CO2 per jaar. Inwoners zijn nauw betrokken bij de diverse projecten en waarvan sommige door hen zijn aangedragen. Een bijzondere rol hebben de kinderen op de scholen: zij leren van jongs af aan, elke klas op eigen niveau, hoe je energie krijgt van zon, wind en afval.

Lees het volledige verslag op onze website onder Duurzaam Neder-Betuwe.