Bedrijfsbezoek aan Vlastuin Group in Kesteren

Onlangs bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan Vlastuin Group in Kesteren.

Dit bedrijf, met 250 mensen in dienst die merendeel afkomstig zijn uit de regio, is een hightech en toonaangevende toeleverancier in de metaalketen.

Begonnen zij bijna 60 jaar geleden als kachelsmederij, nu is Vlastuin fabrikant van de D-TEC tank- en containertrailers en sinds kort ook kippers, die door heel Europa worden verkocht. Daarnaast produceert het bedrijf voor andere Europese fabrikanten halffabricaten en lassamenstellingen. Sinds 2015 maakt Vlastuin Mechanisatie ook onderdeel uit van de Vlastuin Group en is hiermee regionaal het aanspreekpunt voor verkoop en service van landbouw- en grondverzetmachines.

Sinds 1959

Directeur Gerrit van Vlastuin leidde het college rond in het familiebedrijf, dat in de loop der tijd goed is geworteld in Kesteren, en vertelde over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling die het bedrijf doormaakte in al die jaren. De historie van Vlastuin begint in 1959 als vader Jan, een techneut en pionier in hart en nieren, in Maarsbergen met een kachelsmederij begint. Tot eind zestiger jaren is de verkoop, plaatsing, ombouw en reparatie van haarden en kachels de hoofdactiviteit. Met een vooruitziende blik en inspelend op de vraag van klanten en de behoeften uit de markt, wordt ingezet op de ontwikkeling van rollend materieel. In 1981 vestigt het bedrijf zich in Kesteren.

Bedrijfsbezoek
Directeur Gerrit van Vlastuin (midden) en het college van burgemeester en wethouders

Jaren 80

De jaren 80 kenmerken zich door de ontwikkeling en productie van metaalcomponenten voor onder andere truckfabricage, trailerbouw, landbouw- en bouwbedrijven. In deze periode ontstaat ook de ontwikkeling van de zogenoemde VMA-tanktrailer voor vervoer van mest, slib en andere vaste en vloeibare producten.

D-TEC

Om het producten- en dienstenpakket completer te maken, neemt Vlastuin begin jaren negentig de metaalwarenfabriek Marver over voor het produceren van plaatwerk en het maken van constructies. In dezelfde periode ontstaat ook het merk D-TEC dat voortkomt uit de ontwikkeling van de gepatenteerde Combitrailer®, een uniek concept omdat deze deelbaar is waardoor tegelijkertijd twee 20ft-containers gelost of geladen kunnen worden.

Onderscheiden

Met Vlastuin Metal, Vlastuin Rolling Equipment en Vlastuin Mechanisatie is Vlastuin Group voortdurend bezig met innovatie en het opzetten van nieuwe productielijnen. Dat gebeurt met technisch hoogwaardige apparatuur en deskundige medewerkers. Naast de ISO-certificering - normen voor kwaliteit - onderscheidt het bedrijf zich vooral met het lascertificaat DIN3834-2. De toegevoegde waarde voor de klanten van Vlastuin ligt besloten in de slogan ‘lift up your profit’.

In 2017 mocht Vlastuin Group een Gazelle Award 2017 – voor de snelst groeiende ondernemingen – in ontvangst nemen. Met een omzetgroei van 15 procent in 2016 behaalde het bedrijf in deze rangschikking de 5de plaats. In 2017 ontving het bedrijf met gepaste trots ook de Trailer Innovatie Award, een waardering op het gebied van veiligheid van trailers.

Werkplaats

Personeel

Door de gestage groei en omzetontwikkeling die het bedrijf doormaakt, blijft het een grote uitdaging om voldoende en gemotiveerd personeel binnen te halen. Meer informatie over vacatures is te vinden op www.werkenbijvlastuin.nl