Mantelzorg-gedichtenbundel voor voorzitter raad

Bundel, gemaakt door en voor mantelzorgers, als hart onder de riem.

 

Raadslid Evert de Bruine overhandigt voorzitter Jan Kottelenberg de Mantelzorg-gedichtenbundel tijdens de raadsvergadering van 6 december 2018

Een exemplaar van de Mantelzorg-gedichtenbundel, onlangs uitgegeven door Huis van Dodewaard in het kader van de Week van de Mantelzorg; raadslid Evert de Bruine overhandigde die na een toelichting aan voorzitter Jan Kottelenberg  tijdens de raadsvergadering van 6 december 2018. Deze bundel is gemaakt door en voor mantelzorgers, om elkaar een hart onder de riem te steken.

Wie is eigenlijk een mantelzorger?

Een mantelzorger geeft hulp aan iemand die zelfstandig woont. En die hulp wordt niet gegeven omdat hij of zij een hulpverlenend beroep heeft, maar omdat een familielid, vriend of vriendin of de buren langdurig en vaak intensief hulp nodig hebben en dat door deze persoon wordt gegeven. En dan hebben we het niet over de gebruikelijke hulp die je elkaar biedt als huisgenoot of familie of als goeie buur.

Bij mantelzorg gaat het om hulp bieden zodat die ander zich kan redden, thuis kan blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Allemaal zaken die niet mogelijk zouden zijn als de betreffende mantelzorger niet regelmatig zou helpen.

Geef een Mantelzorgcompliment

Mantelzorgers zijn onmisbaar, dat weten we allemaal. Wie zelf zorg ontvangt van zo’n kanjer, die weet dat als de beste en zal zeker met regelmaat een bedankje en een compliment geven, want dat verdienen mantelzorgers. Maar vraag ook het mantelzorgcompliment aan om uw waardering voor uw mantelzorger te onderstrepen. Het is een bedrag van € 50,- dat door een inwoner kan worden aangevraagd voor zijn of haar mantelzorger.

Hoe vraagt u het Mantelzorgcompliment aan?

Vraag aan een medewerker van het Kernpunt of het Sociaal Team of uw mantelzorger voor dat bijzondere compliment in aanmerking komt. Zo ja, dan ontvangt u een formulier om in te vullen en hoort u binnen een aantal weken of de aanvraag is gelukt. En als dat zo is, dan stuurt de gemeente het Mantelzorgcompliment toe aan uw mantelzorger.

Iemand die mantelzorg ontvangt kan voor één persoon het mantelzorgcompliment aanvragen en betaalt de mantelzorger niet vanuit een persoonsgebonden budget. Er hoeft overigens geen sprake te zijn van een formele zorgindicatie om dit te kunnen doen.

Wanneer vraagt u het aan?

Het kan het hele jaar door.

Vragen

Voor vragen over het mantelzorgcompliment kunt u contact opnemen met de Kernpunten die telefonisch bereikbaar zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur; telefoonnummer 0488-449992. U kunt ook contact opnemen met het mantelzorgsteunpunt van Welzijn Rivierstroom, tel. 0344 - 602 337.