‘Het Hiense Huis Den Esch'

Onlangs overhandigde auteur Jan van Doesburg uit Dodewaard aan burgemeester A.J. Kottelenberg een exemplaar van het boek ‘Het Hiense Huis Den Esch' en dat gebeurde in het gelijknamige huis.

In zijn nieuwste boek beschrijft de auteur de geschiedenis van dit oude huis aan de Kerkstraat te Hien/Dodewaard, dat in 1840 in opdracht van toenmalig burgemeester Cornelis Taats is herbouwd.

Het oorspronkelijke Den Esch is in de 16e eeuw gesticht door het adellijk geslacht Van Haeften uit Tuil.

Het Hiense Huis Den Esch

Bij zijn bezoek toonde burgemeester Kottelenberg veel interesse voor de historie van het huis en die van cultureel erfgoed in het algemeen. Tal van voorbeelden kwamen spontaan ter sprake en ook onderwerpen zoals het instandhouden en bewonen van historische gebouwen kregen de nodige aandacht. Dat laatste leidde al snel tot opmerkingen over de staat waarin het huis rond 1970 verkeerde. Het was toen een bouwval en werd zelfs bedreigd met sloop. Gelukkig wist Monumentenzorg sloop te voorkomen, waarna de auteur en zijn echtgenote in 1973 als nieuwe bewoners van het pand met het omvangrijke herstel zijn begonnen. Burgemeester Kottelenberg was vol lof over de huidige staat van het monument en liet weten dat het boek over Den Esch een mooie bijdrage levert aan onze kennis over de geschiedenis van Neder-Betuwe. 

Het fraai vormgegeven en goed gedocumenteerde boek is verkrijgbaar bij museum Baron van Brakell te Ommeren en bij de boekhandel te Tiel, Kesteren en Opheusden. Voor meer informatie: info@huysdenesch.com.