Welke boom is bijzonder voor u? Nomineer deze voor de ‘Boom van het Jaar’!

tot en met 15 mei

Tot en met 15 mei kan een bijzondere boom worden voorgedragen voor ‘Boom van het Jaar’. Deze boom doet dan mee aan de verkiezing in Nederland en wie weet, daarna voor de Europese verkiezing ‘Tree of the Year.

Om welke bomen mag het gaan? Het hoeft niet per se te gaan om de mooiste, de grootste of de oudste. U mag ook de oude eik nomineren waaronder u de eerste zoen kreeg, of de kastanje bij het jaarlijkse dorpsfeest of de eenzame beuk die als enige een verwoestende brand overleefde.

Boom

Eén winnende boom per provincie

Een jury kiest uit alle aanmeldingen e?e?n boom per provincie. Deze 12 genomineerde bomen worden op 31 augustus bekend gemaakt via de website www.deboomvanhetjaar.nl.

Landelijke verkiezing

Van 1 september tot 15 oktober kan iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar 2018. Eind oktober wordt de winnaar op locatie feestelijk gehuldigd.

Europese verkiezing

De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year in 2019.

De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jo?sef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars.

SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van verhalen ‘groot en klein.’