De rommel van een ander opruimen! Chapeau!

‘De rommel van een ander opruimen? Nee, bedankt! Doe het lekker zelf.’

Dat zou je zeggen. Toch zijn er inwoners die het wél doen: vrijwillig zwerfafval opruimen die anderen laten slingeren. Aan het einde van zijn bestuursperiode zet wethouder Herman Gerritsen een pluim op hun hoed: “Dankjewel allemaal dat jullie dit doen voor een schoon Neder-Betuwe. Zonder jullie hulp zou onze gemeente er minder goed uitzien.” Gerritsen hoopt dat zij er mee doorgaan maar hij roept vooral de mensen op die hun troep achterlaten: “Gooi geen afval weg onderweg of in het openbaar groen!”

Hierbij een impressie van opruimacties in de afgelopen maanden.

Rommel opruimen

De vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer maakten het Marspad en het talud in Kesteren schoon. En dat terwijl ze lang niet allen in de gemeente Neder-Betuwe zelf wonen.

Rommel opruimen

Op donderdag 22 maart deden leerlingen uit Neder-Betuwe mee aan de landelijke zwerfafvalactiedag (wát een lang scrabbelwoord!): Sébaschool en Rehobothschool uit Ochten, Rehobothschool, Het Palet en De Hervormde School uit Opheusden. De Isandraschool uit IJzendoorn deed samen met de medewerkers van bedrijf Dekker aan de Waalbandijk in IJzendoorn mee. Wat is er superveel opgehaald!

Rommel opruimen

Een weekend zoeken naar een verborgen schat in de akker met behulp van een GPS-systeem. Ondertussen het zwerfvuil binnenhalen. Dat deden de deelnemers van het zogenoemde GEO-event, dit jaar waren het maar liefst 160 deelnemers.

Verenigingen en actie Waaljutters

Elk jaar in april en oktober doen leden van verenigingen mee aan de actie Waaljutters. Om het vele zwerfvuil langs de Waal op te ruimen, niet alleen van recreanten maar vooral ook afval van de scheepvaart. Twee weken geleden dus ook weer. Goed voor de verenigingskas want ze krijgen een terechte vergoeding. Dit waren de deelnemers: leden van Kunst na Arbeid, Buurtvereniging ‘De Vogeltjesbuurt’ en schaatstrainingsgroep Exerceo, alle uit Dodewaard, Motorclub De Buddyrijders uit Opheusden en IJsclub De Hoeken uit IJzendoorn.

Rommel opruimen

Voor de komende twee jaren hebben zich al twee nieuwe verenigingen aangemeld: Voetbalvereniging Echteld en de Dodewaardse Gymvereniging. Ook belangstelling? Neem contact op met Peter van Berg, tel. 14 0488.

Hotspots

De Schutse uit Kesteren, Kunst na Arbeid uit Dodewaard en Harmonie uit Ochten hebben vaste routes voor het regelmatig ophalen van zwerfafval. De bewoners van De Schutse doen dat zelfs elke week en toen het sneeuwde maakten zij er een sneeuwopruimdag van!  Een hele bijzondere vorm van burgerparticipatie.

NME

Niet alleen praten over Nederland Schoon, ook handen uit de mouwen. Een groep vrijwilligers van het NME-centrum heeft onlangs zwerfafval geraapt in Kesteren. Binnen een uur hadden ze 6 zakken vol. Nedereindsestraat, Hoofdstraat richting station en van daar uit langs de doorgaande weg terug naar de nieuwe rotonde richting Rhenen.

Vuil meenemen tijdens wandelen

In Neder-Betuwe zijn er inwoners die tijdens hun wandelingen gelijk het zwerfafval meenemen. Fantastisch. Zij krijgen materialen van de gemeente en mogen het afval door Avri laten ophalen. Dank voor uw betrokkenheid. Leest u dit en bedenkt u dat u mee wilt doen? Neem contact op met Peter van den Berg, tel. 14 0488.

BEDANKT ALLEMAAL!