Tel je mee in de Fietstelweek?

Start derde editie Fiets Telweek: groter dan ooit

Maandag 18 september gaat de derde editie van de Nationale Fiets Telweek van start, het grootste fietsonderzoek van Nederland. Van 18 tot en met 24 september meten we weer hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Dit jaar is het ook mogelijk om je routes te beoordelen en ervaringen te delen.

Verrijken van fiets-data

Dit jaar biedt de vernieuwde Fiets Tel-app de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de gereden ritten. Als deelnemer kun je nu ook je persoonlijke ervaringen delen door het beoordelen van fietsroutes. En zo bijdragen aan bijvoorbeeld een veiliger en comfortabeler fietsnetwerk. Opdrachtgevers geven bij de organisatie van de Fiets Telweek aan welke (knel)punten deelnemers kunnen beoordelen. Deze verrijking van de opgehaalde data levert een nog completer beeld op van de situatie. Deelnemers die gebruik maken van deze ‘actieve modus’, krijgen hiervoor een uitgebreider dashboard in de app waarop ze ook informatie over hun eigen ritten kunnen inzien en terugzien. Maar dit hoeft niet, je kunt ook gewoon meedoen en tellen zoals voorheen; de app begint automatisch met meten als je op de fiets stapt.

FietsTelWeek

Fiets je mee?

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer deelnemers, hoe meer waardevolle informatie. Daarom roepen de organisatie van de Fiets Telweek en de deelnemende regio’s alle fietsers in Nederland op zich aan te melden. Download de Fiets Tel-app en deel het ook met je vrienden! Op 18 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag te meten. Deelnemers maken bovendien kans op één van de 50 Rains-jassen, één van de 5 Garmin-fietscomputers of een Batavus Brite E-go.

Download de vernieuwde Fiets Tel-app via Google Play of Apple Store! Of kijk voor meer informatie op: www.fietstelweek.nl.

Dit jaar zijn de opdrachtgevers van de Fiets Telweek: provincie Utrecht, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland, provincie Noord-Brabant, provincie Overijssel, provincie Flevoland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland, Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het initiatief Fiets Telweek is gestart omdat bleek dat er weinig bekend is over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers actief mee die samen meer dan 2.000.000 kilometers telden. De data die zij bij elkaar fietsten, leverden veel inzichten op en hebben nu al geleid tot de eerste verbeteringen in het fietsnetwerk. Voor uitleg over het onderzoek dit jaar: check www.fietstelweek.nl.