Column Corry van Rheenen: Dé term waarover in elke vergadering wordt gesproken: DUURZAAMHEID

in aanloop naar Klimaattop Neder-Betuwe op 11 oktober om 17.00 uur in gemeentehuis

Dé term waarover in elke vergadering wordt gesproken: DUURZAAMHEID

Er zijn van die woorden die tegenwoordig te pas en te onpas vallen. Eén daarvan is duurzaamheid. Op een verjaardag of tijdens een vergadering weet iedereen er wel iets over te vertellen. Maar wat is duurzaamheid nu echt? En waar komt het daadwerkelijk op neer?

People Planet Profit is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor drie elementen: mensen (people), planeet en milieu (planet) en opbrengst en winst (profit), die op harmonieuze wijze gecombineerd dienen te worden.  Die harmonie is essentieel! Wij moeten de aarde zodanig gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezierig op kunnen leven. Klimaatveranderingen, verspillen van grondstoffen en zoet water en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn slechts voorbeelden van bedreigingen van nu.  Zaken waaraan we samen iets moeten doen.

Maar… hoe doen we dat, samen werken aan een duurzamer leven? Het kan op een simpele manier en dicht bij huis.  Een paar voorbeelden: afval zorgvuldig scheiden, groene energie gebruiken, douchetijd inkorten en apparaten niet op de spaarstand maar uit zetten. En denkt u wel eens na over het opraken van onze voorraad aardgas en wat daaraan te doen?

Ook in ons vak, de woningmarkt, spreken we vaak over duurzaamheid en de toepassing ervan. In veel nieuwbouwwoningen is vaak geen gasaansluiting meer te vinden. Verwarming door middel van aardwarmte is de nieuwe trend; nu nog vrij kostbaar maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld goedkoper worden. Heeft u een oude woning die nog niet is geïsoleerd? Denk eens na over spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Goed voor u en voor de aarde en voor uw portemonnee – u weet wel: people, planet en profit -  want energetische maatregelen zorgen voor waardevermeerdering van uw huis. Investeer met behulp van de zon in zonnepanelen op het dak. En het wachten is op dakpannen met een zonnecel; wat zal dat er prachtig uitzien.

De wereld om ons heen verandert snel en het is belangrijk om hier gezamenlijk op te anticiperen. Regeren is vooruit zien! Inwoners, denkt u ook mee over duurzame ontwikkelingen tijdens onze Klimaattop op 11 oktober in het gemeentehuis van Neder-Betuwe? Ik ben zeker van de partij!

Corry van Rheenen uit Kesteren

Corry van Rheenen
Makelaar onroerend goed

Columns die eerder verschenen