Leerlingen Rehobothschool Ochten woordvoerders voor ‘Schone Rivieren’

Leerlingen van groep 5 van Rehobothschool Ochten waren onlangs op excursie naar rivier de Waal. Zij deden mee aan een proefproject van NME Betuwe over ‘Schone Rivieren’.

Bij de rivier

Er was veel te zien die ochtend in de uiterwaard en langs het Waalstrand: de golfslag van schepen en het wilde gedraai door de kolken van het water rond de kribben. Met een loep ontdekten ze dat zand hele kleine steentjes zijn en met het blote oog dat  je steeds meer verschillende kleuren en vormen ontdekt in het grind als je wat langer kijkt. Al speurend zagen ze schelpen, kriebelbeestjes, een verdwaalde vlinder en heel veel fraaie planten en bloemen. Hun ontdekking: het is een mooi natuurgebied. De leerlingen onderzochten ook hoe schoon de rivier en de uiterwaarden zijn. Ze kwamen veel zwerfafval tegen, vooral plastic; slecht voor de dieren en het milieu.

In het gras

In de week erna hebben de leerlingen in de klas een presentatie gemaakt over hun excursie. Elke middag werkten ze er aan en daarna presenteerden zij dit in de hal van de school voor de groepen 1 t/m 4, de ouders, de medewerkers van NME Betuwe en wethouder Herman Gerritsen van gemeente Neder-Betuwe. De kinderen vertelden en lieten zien wat ze geleerd hebben. Vol enthousiasme waren ze zo ‘Woordvoerders voor de Schone Rivier de Waal’. De tekeningen en werkstukken van de leerlingen en de bedankbloemen voor de gidsen zijn nu te bewonderen in de hal van het gemeentehuis in Opheusden.

In de klas

Schone Rivieren is een project van IVN en heeft twee doelen: mensen kennis te laten maken met het mooie rivierengebied en het opruimen van zwerfafval langs de rivieren en uiterwaarden. In 2017 zijn er twee proefprojecten binnen Schone Rivieren gestart. Het ene is het Woordvoerdersproject voor basisscholen en het andere is een onderzoek naar de samenstelling en herkomst van het afval.

Meer informatie en foto’s over het project Schone Rivieren is te vinden op de website van NME Betuwe.