(Ge)Zin in FIT - voor kinderen van 3 t/m 12 jaar uit de gemeente Neder-Betuwe

• Heeft uw kind een goede conditie of kan die wel wat beter?
  • Weegt uw zoon of dochter te veel en kan daar wel een paar kilo af?
  • Zou uw kind graag makkelijker mee willen doen met gym of met ravotten?
  • Wilt u graag ondersteuning bij het stimuleren van uw kind om fitter te worden?

Zo ja, dan is (ge)Zin in Fit wellicht iets voor jullie.

Een gezond gewicht is fijn voor een kind. Maar soms lukt dat niet zo goed en dat is jammer. Kinderen met overgewicht kunnen minder goed meekomen met sporten, worden soms gepest en hebben soms moeite met het kiezen van kleren. Een te zwaar kind wordt vaak een te dikke volwassene. Iemand die te zwaar is heeft meer kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsproblemen. Kortom, het is belangrijk om overgewicht op jonge leeftijd aan te pakken.

Wilma Hooft van diëtistenpraktijk Eetstijl en Buurtsportcoach Joris Maier vanuit Healthclub Juliën ontwikkelden in opdracht van gemeente Neder-Betuwe voor deze kinderen en hun ouders het programma (ge)Zin in Fit.

Gezin in Fit

Zo werkt (ge)Zin in Fit

Kinderen werken in groepsverband twee keer in de week, acht maanden lang aan hun conditie, kracht, coördinatie, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Elke maand staat er een bepaalde sport centraal en de sportverenigingen uit onze dorpen zijn er zoveel mogelijk bij betrokken. Als het nodig is schakelen we een fysiotherapeut in voor een betere motorische ontwikkeling. De conditie wordt steeds beter en tegelijkertijd merken de kinderen hoe leuk bewegen is.

Ook aan het gewicht wordt gewerkt. Een diëtist geeft aan u en uw kind tijdens persoonlijke gesprekken en in groepsverband adviezen over gezond eten en hoe je dat het beste regelt; thuis, op school, in het weekend of op een feestje.

Voor wie is het programma (ge)Zin in Fit?

Het programma is bedoeld voor kinderen en jongeren met overgewicht in de leeftijdsgroep 3 t/m 12 jaar. Er is een groep van 3 t/m 6 jaar en er is een groep van 7 t/m 12 jaar. De groepen bestaan uit maximaal 10 kinderen.

Het team van (ge)Zin in Fit

De kinderen krijgen begeleiding van een diëtiste, jeugdverpleegkundige, buurtsportcoach en een  sportinstructeur. Als het nodig is, wordt in overleg met de huisarts en ouders een kinderfysiotherapeut ingeschakeld. Ieder kind heeft zijn of haar eigen coach.

Gezin in Fit

Handig om te weten

• De lessen zijn 2x per week op doordeweekse dagen na schooltijd.
  • Er wordt een eenmalige eigen bijdrage van € 65,- per kind gevraagd.
  • Activiteiten vinden bij voldoende animo plaats op de volgende locaties:
    • Sporthal De Linie aan de Liniestraat 2a, 4051 BP Ochten
    • Sporthal De Eng aan de Dalwagen 78, 6669 CE Dodewaard
  • Aanmelding voor dit programma kan via huisarts, jeugdarts of kinderarts.
  • In het team van de verpleegkundige, fysiotherapeut en diëtist wordt besproken of je mee kan doen.