Column Reinier van den Berg: “Er warmpjes bijzitten”

De winter komt er weer aan. Of-ie ouderwets streng wordt of net als de vorige jaren gewoon zacht gaat verlopen…?

De winter komt er weer aan. Of-ie ouderwets streng wordt of net als de vorige jaren gewoon zacht gaat verlopen…? Ook voor mij als weerman is het voorlopig een onbeantwoorde vraag. Maar zonder verwarming kunnen we niet in ons klimaat. Al is de winter nog zo zacht.

De warmetruiendag is al enkele jaren een begrip. De bedoeling van deze dag is om bewustwording te vergroten rondom energieverbruik en verwarming. Maar de suggestie kan gewekt worden dat we voor energiebesparing een stuk van het comfort moeten inleveren. Zet de thermostaat laag en trek een warme trui aan. Op zich een goed idee. Inderdaad kun je efficiënt energie besparen op deze manier en - belangrijker nog -  jouw uitstoot verminderen. Maar eigenlijk willen we er ook in de winter gewoon warmpjes bij zitten. Het mooie is: dat kan ook! Je kunt twee of zelfs drie vliegen in één duurzame klap slaan. Je hoeft niet in te leveren op het comfort, terwijl je wel je uitstoot drastisch vermindert. En er zelfs ook in financieel opzicht warmpjes bij zit.

De manier waarop we ons huis verwarmen staat volop in de belangstelling. ‘Van gas los’ begint een begrip te worden. Als we overschakelen op elektriciteit voor het warm houden van het huis, kunnen we een grote stap in duurzaamheid maken zonder in te leveren op comfort. Uiteraard is het zaak om de elektriciteit duurzaam op te wekken of groen in te kopen. Bovendien is een goed geïsoleerd huis hier wel een belangrijke voorwaarde. Het vergt investeringen, maar die hebben wel een goed rendement. En het is nog goed voor de werkgelegenheid ook.

Volgens mij tel ik inmiddels al vier vliegen…. Doe je mee met de duurzame klap?!

Reinier van den Berg

Kijk hier voor de uitnodiging van de Klimaattop op 11 oktober 2017.

Uitgelicht