Vitaliteitstest Dodewaard zeer succesvol

Met genoegen kijken de organisatoren terug op de dag van de vitaliteitstest op 28 oktober in sporthal De Eng, een initiatief van gemeente Neder-Betuwe. Maar liefst 165 inwoners van 55 jaar en ouder uit Dodewaard gaven gehoor aan de oproep om gratis testen te ondergaan in verband met gezondheid. Ook een kennismaking met beweegmogelijkheden stond op het programma. Wethouder Rob Benschop: ”Alle lof voor de buurtsportcoaches, de professionals en de vrijwilligers van verenigingen en organisaties voor hun hulp zodat het een zeer succesvolle dag is geworden.”

Testonderdelen

Zorgprofessionals zoals huisartsen, praktijkassistenten, diëtisten, therapeuten, de opticien en de audicien en sportinstructeurs, ze stonden klaar met apparatuur en materialen om de testonderdelen af te nemen. Die waren niet ingewikkeld om te doen; zowel inwoners van 55 als van 95 konden er mee uit de voeten.

Vitaliteitstest
Inwoner van Dodewaard laat een test uitvoeren in Sporthal De Eng Dodewaard
Foto: 3JetFotografie Ochten

Bewegen

Sportverenigingen en andere beweegorganisaties lieten zien en ervaren wat er allemaal mogelijk is op gebied van bewegen. En met resultaat. Nieuwe leden schreven zich in en diverse inwoners volgen binnenkort een proefles.

Sociaal netwerk

Van deelnemers werd onder andere de tip ontvangen om een volgende keer ook kennis te laten maken met andere sociale bezigheden op gebied van zang, muziek, schilderen en andere creatieve uitingen omdat een breed sociaal netwerk meehelpt om vitaal te blijven. De gemeente neemt deze adviezen mee. De reacties waren sowieso goed: ‘Volgend jaar weer’ en ‘Fantastisch dat ‘die mensen’ dit op hun vrije zaterdag allemaal willen doen.’ Leuk en aanmoedigend was eveneens de belangstelling van vele andere inwoners en van de politiek.

Uitkomsten

De uitkomsten van de testen worden anoniem verwerkt en het eindresultaat wordt vergeleken met uitkomsten van andere dorpen en plaatsen. Zo nodig wordt een gezonde leefstijl verder gestimuleerd.

Ochten

De volgende vitaliteitstest en beweegmarkt is in het eerste kwartaal van 2018 in Ochten en die is dan gelijk ook voor IJzendoorn en Echteld. De andere kernen van Neder-Betuwe komen uiteraard ook aan de beurt.