Feestdagen trekken elk jaar weer ongenode gasten

Traditiegetrouw meeste inbraken in december

Rommel de bommel, wat een gestommel, daar op de zolder… Het klinkt als de eerste regel van een vrolijk sinterklaasliedje. Maar in werkelijkheid zou het in deze tijd van het jaar net zo goed over een inbreker kunnen gaan. De feestdagen die weer voor de deur staan, zoals 5 december, de kerstdagen en oudejaarsdag, blijken namelijk zeer populaire dagen om in te breken. “Cijfers van de laatste jaren laten zien dat er tijdens de feestdagen anderhalf tot twee keer zoveel wordt ingebroken in vergelijking met de andere maanden. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden”, legt burgemeester Jan Kottelenberg uit.

Burgemeester Jan Kottelenberg

Mooie avond

“Erg verrassend is dat ook niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren. Terwijl wij gezellig met familie en vrienden pakjesavond vieren, aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag. Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor mensen in een hoop narigheid”, zegt de burgemeester.

Simpele maatregelen: op slot en verlichting aan

Moeten we massaal onze afspraken dan maar afzeggen? “Nee hoor”, zegt Kottelenberg. “Met een paar simpele maatregelen kunt u de kans op een inbraak al aanzienlijk verkleinen.” Om te beginnen moet u de woning bij vertrek natuurlijk zorgvuldig afsluiten. Alleen de deur achter u dichttrekken is niet voldoende. De deuren én ramen moeten echt met een sleutel op slot gedraaid worden. Daarnaast is het van groot belang dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld wat glazen op tafel staan. Verlichting helpt ook bij het voorkomen van een inbraak. Laat in en om het huis lampen branden. In de donkere wintermaanden is het anders wel erg goed zichtbaar dat u niet thuis bent. Gebruik geen klein lichtje om te doen of u thuis bent; daar prikken inbrekers wel doorheen. Laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.

Preventieadvies

“Voor een uitgebreid preventieadvies, inclusief informatie over producten die u zelf kunt installeren zoals een slimme deurbel, kunnen bewoners contact opnemen met een PKVW-bedrijf,” vervolgt Jan Kottelenberg. PKVW staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen en houdt rekening met de meest voorkomende inbraakmethoden. “Bedrijven die woningen beveiligen met dit keurmerk, inspecteren de woning, maar geven ook advies en preventietips. Indien gewenst, brengen zij ook het juiste hang- en sluitwerk aan en ontvangt de bewoner het PKVW-certificaat Beveiligde Woning”. Met circa 300 erkende PKVW-bedrijven in Nederland is er vast een expert bij u in de buurt. Op de website www.politiekeurmerk.nl/PKVW-expert vindt u de contactgegevens van het dichtstbijzijnde PKVW-bedrijf.

Harm Alarm
Harm Alarm, het promotie-figuurtje van geefinbrekersgeenkans.nl

Buren

Tot slot is het altijd verstandig om de directe buren of bevriende straatbewoners te infomeren wanneer u de feestdagen - of een andere avond - niet thuis bent. “Zij kunnen bij verdachte situaties, zoals lawaai in huis of verdachte personen bij de deur, de politie inschakelen via 112”, zegt burgemeester Kottelenberg. “De afgelopen jaren is digitale buurtpreventie, zoals de WhatsApp-groepen en de Buurtapp, zeer populair geworden. Ook in onze gemeente”. Met dergelijke apps kunt u op uw mobiele telefoon op de hoogte blijven van wat er speelt in de buurt en buurtbewoners informeren over verdachte omstandigheden. Want ook al is het lastig om inbrekers op heterdaad te betrappen, als dit wel gebeurt dat is dat geregeld te danken aan oplettende omwonenden. Kijk voor meer informatie op www.wabp.nl.