Stand van zaken Kak-Aanpak 19 juli 2017

In deze rubriek houden wij u tweewekelijks op de hoogte van uw en onze vorderingen KAKAANPAK. Samen streven wij naar een hondenpoep-vrije gemeente!

Kak-Aanpak

Overlast door hondenpoep? Meld het via onze website onder: 'een melding openbare ruimte doorgeven'. Afvalbakken niet op de juiste plaats?  Laat het weten via info@nederbetuwe.nl

Kak-vorderingen

De zomer is begonnen en voor sommigen van ons is het inmiddels al vakantie. Ook voor deze rubriek van KAKaanpak betekent dit een korte zomerstop. Wat zeker niet wil zeggen dat al onze activiteiten stilstaan. KAKaanpak benut de zomerstop en beraadt zich op de voortgang van zaken na de vakantie. Ook blijven de toezichthouders van de Avri gedurende de zomer actief hondenpoepcontroles verrichten in onze kernen.

Kak-stand

Een zomerstop na een half jaar KAKaanpak is een goed moment voor een overzicht. Wat is er in de afgelopen maanden eigenlijk gebeurd?

• Begin dit jaar is het nieuwe hondenpoepbeleid via een mailing en diverse media aan hondenbezitters bekend gemaakt. Burgers werden daarnaast opgeroepen vooral melding te doen van hondenpoepoverlast of behoefte aan aanpassing van faciliteiten. Daar werd goed gehoor aan gegeven.
  • In de kernen werden veertig (hondenpoep-)afvalbakken extra geplaatst.
  • Er werden zeven distributiepunten gecreëerd voor de verstrekking van gratis hondenpoepzakjes.
  • Er werden hot-spots vastgesteld (plaatsen met veel poepoverlast) voor handhaving en die als meetpunt konden dienen.
  • In 'Hét Gemeentenieuws' werd een rubriek 'KAKaanpak' gestart met informatie over de vorderingen van het hondenpoepbeleid. De dag-rapportages van toezichthouders maar ook de reacties van burgers zoals ingezonden meldingen, klachten en opmerkingen zijn daarbij een belangrijke voedingsbodem voor de gegeven informatie in de rubriek.
  • Er werd een 0-meting gedaan op de verschillende hot-spots om het aantal drollen in dat gebied te bepalen zodat aan het eind van het jaar hopelijk verbeteringen kunnen worden vastgesteld.
  • Er werden toezichthouders ingezet van de Avri. Deze begonnen met het geven van informatie en het uitdelen van waarschuwingen. Na enkele weken is ook aangevangen met het uitschrijven van boetes.
  • Er werden hondenafval-stickers geplakt op de afvalbakken en later ook nog anti-hondenpoepzakjes-stickers voor op de bakken op kinderspeelplaatsen waar de zakjes ongewenst zijn.
  • Op basis van meldingen van burgers is er een herplaatsing van de (hondenpoep)afvalbakken. Er komen afvalbakken bij en er worden bakken verplaatst naar strategischer standplaatsen. De eerste handelingen hiertoe zijn in de afgelopen week begonnen.

Ondanks verbeteringen en een goede medewerking van het merendeel van onze burgers zijn we er nog niet. Er valt nog heel wat KAK te verzetten en er zijn nog een paar lastige hindernissen te nemen. Er is een flink aantal meldingen, verzoeken en klachten nog te behandelen. De distributie van de zakjes moet nog geoptimaliseerd. Wij van KAKaanpak hebben er echter het volste vertrouwen in dat het samen met u moet lukken de hondenpoepoverlast terug te dringen! De eerstvolgende rubriek KAKaanpak verschijnt weer op 6 september in deze krant. Daarbij zullen wij wederom met frisse moed de vorderingen van KAKaanpak verslaan! Voor nu wensen wij u een prettige vakantie.

Kak-Aanpak

Uitslag fotowedstrijd

We hebben prachtige portretten mogen ontvangen van een aantal enthousiaste hondenbezitters en hun viervoeter(s). Veelal met een mooi verhaal of een bijzondere emotie erbij. De foto's zijn op de web- en Facebook-site van onze gemeente geplaatst en zijn daar voorlopig nog in een fotogalerij te bewonderen. Uit de inzendingen werden na rijp beraad drie winnaars gekozen. Te weten:

• 1e prijs: Professionele bewerking en reuzenposter van de ingezonden foto (A0): Suzanne en Noah uit Opheusden
  • 2e prijs: Vakantiepakket voor hond en baas: Erik en Belle uit Dodewaard
  • 3e prijs: Beagle puppy-poster: Febe en Noortje uit Dodewaard

Criteria voor de winnende foto's waren spontaniteit, originaliteit en de kwaliteit van de foto. Binnenkort volgt de prijsuitreiking. Alle deelnemers die niet in de prijzen vielen reiken we dan ook een leuke attentie uit.  En we maken een gezamenlijke foto bij het gemeentehuis in Opheusden.