Over feestdagen, pubers, alcohol en roken

De decembermaand: feestjes en diners. Hoe zit het met alcohol, drinken en roken bij uw puber. Hebt u als ouder daarover nagedacht?

Dat roken en drinken slecht is voor je kind, is algemeen bekend. Daarom hebt u roken en drinken misschien ook verboden aan uw kind tot zijn of haar 18de jaar. Misschien wel naar aanleiding van de NIX campagne voor niet roken en niet drinken tot je 18de. Maar wat als uw kind zin heeft in een glaasje wijn tijdens het kerstdiner of ook feestelijk mee wil proosten met champagne op oudejaarsavond en een sigaretje opsteekt? Verbieden? Of toch houden aan de afspraak die is gemaakt?

Geen uitzondering

Een uitzondering maken is niet verstandig. Want het is heel moeilijk om de afspraken vol te houden als die bij feestelijke gelegenheden opeens niet gelden. Je geeft als ouders het signaal dat alcohol en roken erbij horen als het feest is. Bovendien verlaagt eenmalige toestemming de grens om op een ander moment ook te drinken en te roken. Stel het eerste drankje daarom zo lang mogelijk uit. En probeer roken tegen te gaan. Handhaaf de afspraak over geen alcohol.

Niet voor NIX

Wat u als ouder zegt maakt wel degelijk verschil. U heeft meer invloed dan u soms denkt. Kinderen vinden het namelijk best belangrijk wat hun ouders vinden. Regels en afspraken geven houvast. Ook als het om NIX gaat. Want met afspraken over het niet-gebruiken van alcohol en tabak is de kans groter dat de jongeren zich hieraan houden. U doet het dus niet voor NIX.

Logo NIX18

Consequent

Zoals u misschien wel weet, werken regels het beste als u consequent bent. Dus ook bij het kerstdiner: geen alcohol als je nog geen 18 jaar bent. Laat u de teugels viert, dan zal uw kind bij een ander feestje sneller denken dat een uitzondering wel kan en een flesje bier opentrekken. En voordat je het weet, drinkt je kind ieder weekend een kratje bier leeg met vrienden.

Even opfrissen: waarom eigenlijk geen alcohol?

Is drinken echt zo schadelijk voor jongeren? Ja, echt! De consequenties van op jonge leeftijd drinken kunnen groot zijn. Uit onderzoek blijkt dat op jonge leeftijd drinken een groter risico geeft op problematisch alcoholgebruik en verslaving. Ook is de kans op risicovol gedrag onder invloed van alcohol een stuk groter. Denk bijvoorbeeld aan onveilige seks, gevaarlijke deelname aan het verkeer, schoolprestaties en een groter risico om met agressie en geweld in aanraking te komen. Daarnaast ontwikkelen jongeren snel een zwaarder drinkpatroon als ze jong met alcohol starten. Het blijft dus belangrijk om dat eerste biertje of wijntje zo lang mogelijk uit te stellen.

Je doet toch alles voor de gezondheid van je kind?

Drinken heeft invloed op alle hersenfuncties. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 glazen alcohol per week), loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij zware drinkers krimpen. Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade.

Wat doe je als ze de afspraak niet nakomen?

Ga het gesprek aan op een goed moment. Dat is niet het moment dat je ze betrapt. Stel je open op en straal niet alleen maar boosheid of teleurstelling uit. Probeer te achterhalen wat voor situatie het was. Waar en met wie? Hoe kwamen ze aan drank of tabak? Bij wie lag het initiatief? Wat verwachtte je kind ervan? Bespreek opnieuw dat je niet wilt dat hij/zij rookt of drinkt en waarom. En maak de afspraak opnieuw.

Heeft uw drinkgedrag invloed op mijn kinderen?

Het alcoholgebruik van ouders heeft zeker invloed. Wanneer er vaak alcohol in huis is en makkelijk kan worden gepakt, zal het perspectief van het kind hierdoor beïnvloed worden. Alcohol drinken is dan iets wat er gewoon bij hoort En dat maakt de drempel voor gebruik een stuk lager. Geef het goede voorbeeld. En maak afspraken over NIX met elkaar en houd elkaar eraan! Fijne feestdagen.

Heffende glazen

Meer informatie

Uitgelicht