Liander vervangt schakelsysteem openbare verlichting

Logo Liander

Dit jaar is gestart met het kleinschalig vervangen van het huidige schakelsysteem door een nieuw schakelsysteem. Wat is dit nieuwe schakelsysteem voor openbare verlichting en wat betekent dit voor u?

Waarom een nieuw schakelsysteem voor openbare verlichting?

Om de dienstverlening op dit vlak te verbeteren, vervangt Liander het TF-signaal door modernere technieken, zoals een nieuw schakelsysteem voor openbare verlichting. Het huidige schakelsysteem voor de aansluitingen openbare verlichting (‘1x6 ampère geschakeld net’) werkt via het toonfrequent (TF) signaal, dat via het elektriciteitsnetwerk wordt verstuurd. De zendmasten die het TF-signaal uitsturen, zijn aan het einde van hun levensduur. Binnen een aantal jaar, naar verwachting in 2020, stopt Liander daarom met het uitzenden van het TF-signaal.

Wat merkt u van de vervanging?

In principe merkt u niets van deze vervanging. Alle openbare verlichting blijft tijdens het ombouwen van de apparaten werken. Er zijn geen werkzaamheden aan kabels nodig en er hoeft niet gegraven te worden. De ombouw vindt overdag plaats in de technische installatieruimtes van Liander. Liander stelt na de montage de nieuwe apparaten in met het oorspronkelijke schakelschema. Het kan voorkomen dat de openbare verlichting een paar minuten later of eerder dan voorheen schakelt. Ook kan er tussen verschillende gebieden een paar minuten verschil zitten. Dit hoort bij de werking van het nieuwe systeem.

Hoe gaat Liander te werk?

Liander-monteurs zijn iedere dag bezig met werkzaamheden om het energienetwerk in stand te houden en te verbeteren. De werkzaamheden voor het vervangen van het huidige schakelsysteem wordt gecombineerd met deze dagelijkse werkzaamheden. Daarom kan Liander helaas niet aangeven wanneer in onze gemeente wordt gestart met het vervangen van de apparaten. Liander verwacht dat het ombouwen in alle gemeentes duurt tot eind 2019. De doorlooptijd per gemeente kan variëren van enkele maanden tot twee jaar.

Liander, de regionale netbeheerder, werkt continu aan het verbeteren van zijn energieproducten en -diensten. Zo hebben ze de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuw systeem voor de aansturing van de openbare verlichting.