Plezierig jongerendebat in de Neder-Betuwse raadszaal

In een stampvolle raadszaal gingen op dinsdag 7 maart leerlingen van de drie middelbare scholen uit Kesteren met elkaar in debat aan de hand van prikkelende stellingen. Team Helicon werd nummer één en beste debater was Ibtissam El Kandoussi van Pantarijn.

Na opening van de vergadering en een welkom gaf organisator Jan Woldberg het woord “aan de oudste burgemeester van Nederland”. Veerhoek gaf een belangrijke politieke les mee: “In het debat gaat het vaak niet om herhalen van wat je vindt, maar om goed luisteren en kijken. Dáárop moet je reageren en dan proberen om tot elkaar te komen.” En toen ging iedereen aan het werk onder leiding van de andere organisator Gert van Leeuwen.

Stellingen

Aan de hand van stellingen debatteerden de teams en waarbij tevoren was bepaald of je voor of tegen moest zijn. Goed om je te verplaatsen in anderen en je mening te vormen, wel extra moeilijk als je een andere mening bent toegedaan. Maar het ging uitstekend. Over twee stellingen werd vrij gedebatteerd. Ondertussen keek en schreef een deskundige jury bestaande uit de (burger)raadsleden Ton Keuken (CDA), Niels van Andel (VVD), Corrie van Schaijk (PvdA), Martin van Veen (CU), Mimi Gunther (Gemeentebelangen) en Thomas de Vree (SGP) alsmede Tim van Ooijen (Jongerenraad i.o.) en voorzitter Rob Benschop (wethouder).

De uitslag

Wethouder Rob Benschop gaf aan dat de jury het moeilijk vond om te kiezen want het was een goed debat. Toch sprong Helicon er uit. “Jullie stonden er echt als een team en dat is belangrijk, want alleen ben je weliswaar sneller, maar samen kom je verder!” Goed inspelen op de tegenpartij, steekhoudende argumenten en de zaal meekrijgen waren andere kwaliteiten. De individuele winnaar werd vervolgens bekendgemaakt. “Ibtissam is met tromgeroffel de beste debater! Ingaan op de argumenten, goede interactie met de opponenten en het publiek, uitstekende mimiek, kortom, overtuigend en authentiek.” Tweede werd Richard van der Garde en derde Marieke Willemsen, beiden van het Van Lodenstein College.

Stemmen

Het publiek moedigde aan maar mocht zelf ook stemmen over de stellingen. Dat leverde het volgende op.

 • Een bibliotheek in elk dorp is niet meer van deze tijd:  Eens 25/Oneens 33
 • Het toezicht op (drank)keten moet worden verscherpt: Eens 27/Oneens 34
 • De gemeente moet in elke wijk oplaadpalen elektrische auto’s plaatsen: Eens 35/Oneens 25
 • De doodstraf is nodig om een veilige samenleving te krijgen:  Eens 30/Oneens 29
 • De sociale media mag geen digitale schandpaal worden: Eens   34/Oneens 25
 • De gaswinning in Groningen moet onmiddellijk stoppen: Eens 18/Oneens 41
 • Nederland kan na de Brexit ook maar beter uit de EU stappen: Eens 19/Oneens 40
 • Trump is een zege voor Amerika: Eens 19/Oneens 39

Verkiezingen

Nog acht dagen te gaan voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, dus de politiek had zijn posters opgehangen in de raadszaal en de vraag werd gesteld: stel je voor dat je 18 bent, op welke partij zou je dan stemmen? In drie ronden kon gestemd worden op vier partijen. Dit is de uitslag:

 • Eerste ronde: VVD 13 stemmen, PVV 20 stemmen, PvdA 4 stemmen en SP 2 stemmen.
 • Tweede ronde: CDA 7 stemmen, D66 4 stemmen, ChristenUnie 10 stemmen en Groen Links 16 stemmen.
 • Derde ronde: SGP 16 stemmen, 50Plus 3 stemmen, Partij voor de Dieren 15 stemmen en Denk 8 stemmen.

Winnend team Helicon
Het winnende team van Helicon

Beste debater
Beste debater Ibtissam El Kandoussi van Pantarijn

Alle teams
De teams van Van Lodenstein College, Helicon en Pantarijn

Een impressie

Jongerendebat

Jongerendebat

Jongerendebat

Jongerendebat

Jongerendebat

Jongerendebat

Uitgelicht

Zoeken