Niet te missen: de schoolomgeving!

Column wethouder Stefan van Someren

Rust over ruim een week in de omgeving van de scholen. Want dan is het kerstvakantie. Even rust voor de leerlingen, even rust voor de (pendelende) ouders. En voor mij – en velen met mij – even minder in de rats zitten of het wel goed gaat in het gekrioel van auto’s, fietsen en de kleine (en grote) mensen te voet.

Mijn vorige column over de verkeersveiligheid bij scholen was mogelijk nogal direct. De boodschap was dat je als volwassenen, ongeacht haast of de omvang van je vervoermiddel, de veiligheid van de kinderen bij scholen de voorrang geeft. Een boodschap waar ik overigens nog steeds achtersta en hierbij graag herhaal. Dit ontslaat ons allemaal niet van de opdracht dat we ook de kinderen de gevaren van het verkeer moeten leren. Ook zij moeten uitkijken!

Een terechte vraag is of de gemeente, of ik als verantwoordelijk wethouder, oplossingen kan bedenken die de veiligheid rond scholen verder vergroten. Wij hebben bij voorbeeld al via borden langs de weg aangegeven dat u in de omgeving komt van fietsende of lopende kinderen die de weg oversteken. Wij willen echter nog een stap verder gaan door het instellen van uniforme schoolzones.

De gemeenteraad heeft op 7 december ingestemd met het voorstel van ons college om geld uit te trekken voor uniforme schoolzones, oftewel overal dezelfde herkenbare signalen ‘U komt in de buurt van een school!’. De raad heeft ruim 500.000 euro beschikbaar gesteld om in de komende jaren de omgeving van alle scholen in Neder-Betuwe op dezelfde manier in te richten. Alle oplettende weggebruikers – en dat zijn wij hopelijk allemaal – weten dan dat ze een belangrijke plek naderen waar ze extra moeten opletten: een school!

Hiermee maken wij het u makkelijker, zonder u overigens te ontslaan van uw plicht om onze jonge en jeugdige medemens – op de soms onstuimige reis van en naar school – altijd op een hoffelijke manier vrij baan te geven. Wij zijn tenslotte allemaal jong geweest. Laat ons rijgedrag bij scholen het bewijs zijn dat een onstuimige jeugd verantwoord verkeersgedrag op volwassen leeftijd niet in de weg staat.

Kortom, wij maken u niet minder verantwoordelijk, maar we maken het wel makkelijker om te herkennen of u in de omgeving bent van een school. Hebt u nog meer goede suggesties, wij horen het graag.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en voor het nieuwe jaar: weer veilig naar school!

Stefan van Someren
Wethouder verkeer